filme alb-negru pentru zile de dor

Some like it hot, The apartment, Love in the afternoon ale lui Billy Wilder mă fac să visez. Doamne! Audrey Hepburn, Jack Lemon, Marilyn Monroe şi poveştile nemuritoare care şi dupa 50 de ani reuşesc să facă inima să tresară.

Din categoria Audrey Hepburn mon amour trebuie să vă delectaţi cu: How to steal a million (Oh, dragul meu Peter O’Toole) – filmul este color, dar poveste de alb-negru  şi Roman Holliday (alb-negru)  ale regizorului William Wyler.

Apoi Breakfast at Tiffany’s care spre deosebire de carte se termină aşa cum merităm şi My fair lady un musical superb – tot color.

Să nu uit de Casablanca, Ingrid Bergman… ce femeie!

Pe acestea mi le amintesc acum.

Şi dacă nu mă credeţi am şi plîns niţel şi asta nu pentru că sunt hipersensibilă, ci pentru că e foarte greu să accept că nu mai putem trăi acum cu aceste poveşti. O simplitate a iubirii ce n-am mai întîlnit în filmele contemporane. Poate pentru că spectatorul ar simţi că i se lezează inteligenţa, fie ea şi afectivă cu lucruri aşa puerile.

Dar eu am nevoie de poveşti! Iubiri în care să cred, personaje de care să mă îndrăgostesc, suflete pure pe care să le port pînă la genericul final. Eu am nevoie să fiu mai presus de realismul cutremurător, am nevoie să fiu dusă de nas de-o Ariane îndrăgostită pînă peste urechi de un Casanova sau de Humphrey Bogart seducător şi totodată raţional în patima iubirii.

Am văzut Prince of Persia – aceealaşi fir narativ, nu iese cu nimic din tipar. Măcar de-ar fi apărut Gyllenhaal la bustul gol, dar nimic. Uf, îmi arde de glume.  Şi m-a demoralizat să realizez că acum trăim cu astfel de poveşti care nici măcar nu ne aparţin. Cine crede în Avatar, în Prince of Persia sau în alte filme de gen? Cine se identifică cu un Dastan care urcă pe pereţi şi învinge răul cu un singur braţ şi se îndrăgosteşte de cea mai frumoasă fată din ţinut pe care-o şi cucereşte.

Eu nu!

Aşa că instig la leapşă. Tu în ce poveste crezi? Ce film vechi te face să simţi furnici şi fluturi pe tot corpul? Ce film te face să plîngi şi rîzi în acelaşi timp? Ce actor, ce personaj?

Toţi din blogroll iubitori din film, uniţi-vă!!!!

foto: bluelle.files.wordpress.com

Share

19 thoughts on “filme alb-negru pentru zile de dor

 1. camelcutza

  Eu sunt fan Peter O’Toole. si mie mi-a placut la nebunie in How to steal a million, este un film exceptional. Prefer sa vad filme vechi decat filmele tip ” 2 roboti se paruiesc” de astazi.

 2. Odille

  Evergreen, o postare draga tuturor! Felicitari!

  Iubesc toate filmele despre care povestesti, dar as adauga si Doctor Zhivago.

  Ginduri bune.

 3. evergreenstory

  @ serban – cu pla

  @ ionouka – nu zic ca nu-s emotionante ca pluseaza pe o dramaturgie universala plus niste muzica sa te franga, dar zic ca-s mai frumoase cele vechi. si cartile. Ionouka, trebuie sa citesc arta conversatiei. promit sa te indragostesti de ea…

 4. rebelu

  da, kurosawa.
  dupa el au facut americanii o copie palida intitulata ” cei sapte magnifici “. incearca sa-l gasesti pe undeva. merita vazut din prima pina in ultima secunda.

  iar ” padurea spinzuratilor ” ( primul si unicul adevarat cannes romanesc ) e superb. inceputu ala in care o trupa de soldati iese din ceata si intra in ceata! adica soldatii aia ies de nicaieri si se duc nicaieri! ce poate fi mai definitoriu pentru absurditatea razboiului?
  superb!

 5. Cristi

  Multe din cele de mai jos sunt color, dar tot din perioada bicromatica a cinematografiei…

  How to steal a million – pentru chimia extraordinara dintre Hepburn si O’Toole
  Some Like it Hot – pentru cuplul Curtis/Lemmon
  A Time to Love and a Time to Die

  Seria Hitchcock, in special North by Northwest si To Catch a Thief

  plus triada lui Julie Andrews: The Sound of Music, Mary Poppins si My Fair Lady (chiar daca doar cu vocea in ultima)

 6. dam167

  Purple rain. Chiar ma face sa rad si sa plang in acelasi timp. Nu e vechi, e doar un film. Ideile si conceptele sunt vechi…filmele si muzica nu…niciodata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>