Sunt născută și crescută-n București și mă mândresc cu asta!
Pe când aveam doi ani, ai mei au fost demolați de Ceaușescu din casa de pe Calea Dudești și mutați la bloc. Zona se numește Bobocica. Un cartier pe nume Vitan, colț cu Dristor. Am crescut în Bobocica, deci sunt fată de cartier.
În spatele blocului avem un cimitir, slavă cerului că e catolic și oamenii nu bocesc la înmormântări. În față avem alte blocuri. Până am scos eu nasul în centru, când am dat la liceu, au trecut ceva ani… N-am știut ce are orașul ăsta de oferit, doar am tânjit la altceva decât ce-mi oferea zona cunoscută. Nu am știut cât e de frumos sau de urât, cât se întinde, ce istorie are și care e treaba cu el. Nu am știut ce oportunități sunt și încotro s-o apuc. Dar am descoperit mai târziu și după o relație de love-hate cu București, am ajuns la concluzia că ne iubim. Și am făcut și un documentar despre asta. Dar am schimbat punctul de vedere și am ales să vorbesc cu câțiva expați pentru ei că au o perspectivă mai fresh și mai blândă asupra orașului, noi suntem obișnuiți cu ce avem și nu ne mai place, nu vedem cât s-a schimbat și nici potențialul său.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FrpwVDb5Dv4[/youtube]
Apoi am făcut o pagină de Facebook, Meanwhile in Bucharest, pe care îmi doresc să o transform într-o comunitate. Am primit în dar și un domeniu .com. Dar mai aștept cu el.
Însă, până-una alta, iată 13 lucruri pe care le visez schimbate la București. Nu am investigat, nu știu ce presupun schimbările și ce legi trebuie aplicate, eu vorbesc din punct de vedere al unui cetățean care vrea să fie fericit cu locul unde locuiește (încă):
1. Restaurarea și recondiționarea clădirilor vechi…
Avem case superbe în zone extraordinar de frumoase (Strada Negustori, Strada Spătarului, Strada Lipscani, Moșilor Vechi etc) care nu numai că sunt riscante (cad tencuieli și bucăți din balcoane) dar nu se poate locui în ele. Cred că există tot felul de programe care să se ocupe de acest aspect, împreună cu proprietarii spațiilor.
2. Mutarea celor care ocupă abuziv spații valoroase istoric și nu numai, în centre sociale
Prea multe case cu istorie sunt ocupate abuziv și distruse de cei care locuiesc acolo (Moșilor, Centrul Vechi, Hristo Botev, Matei Voievod etc). Pentru ei e un spațiu unde pot supraviețui și nu înțeleg importanța și însemnătatea acelor pereți în istoria noastră. Atâta pot ei să dea, nu le pasă, nu sunt nici ajutați, nici integrați în vreun sistem și nici educați. Ar trebui mutați, iar casele ar trebui să fie restaurate și date proprietarilor de drept. Nu, în locul lor să nu se construiască cine știe ce mizerii de clădiri care nu-și au locul.
3. Grădini în cartiere și amenzi asociațiilor de locatari dacă nu au grijă de spațiile alocate
Lumea se teme de cartiere. Da, vecinii sparg semințe și fac pături de coji, aruncă chiloții pe geam și gunoiul pe scară. Dar dacă ar fi obligați să aibă grădini curate probabil le-ar intra în sistem, mai ales dacă ar fi obligați să plătească amenzi.
4. Mai curat, mai multe amenzi, mai multă educație civică (pe bune)
În București aruncă gunoaie pe jos oricine: mame și copii, tineri și tinere, oameni în vârstă. E chestia asta, că face ”cineva” curat. Am văzut cum se mătură la noi. Nu prea ai multe pretenții… Dar dacă s-ar da amenzi pe bune, s-ar băga la școală cursuri despre păstrarea curățeniei, despre reciclare, ar fi scoși copiii să adune gunoaie și li s-ar povesti pe înțelsul lor ce înseamnă să arunci pe jos și să nu-ți pese de natură, ei bine, cred că s-ar mai schimba lucrurile în câțiva ani. Și cred că cei mici pot avea impact și asupra părinților care aruncă pe jos și asupra mediului unde se dezvoltă :)
5. Curățarea și îngrijirea parcurilor
Am văzut o schimbare în bine în ultimii ani, dar mai e de lucru la acest aspect (IOR sus la intrarea Titian, Parcul Plumbuita etc). Aș începe cu cei care sparg semințe și aruncă pe jos, aș continua cu curățarea lacurilor și cu eliberarea animalelor (vezi păunii din IOR) și aș încheia cu sisteme de iluminat cât mai economice.
6. Piste pentru bicicliști
Aici nu știu ce să zic mai mult… se pot face, trotuarele nu trebuie să fie atât de late (vezi Paris, Amsterdam) și poate nici nu s-ar mai circula atât cu mașinile…
7. Spații de parcare și eliminarea celor care îți cer șpagă să lași mașina pe o stradă a ”nimănui”
Trebuie să existe soluții (parcări supraetajate, subterane) și cred că mai multe parcări cu plată (dacă banii s-ar investi corect) ar fi mai de dorit. Urăsc să dau bani le negru celor care mă ”ajută” să parchez, când de fapt știm că le dăm ca să nu ne zgârie mașina.
8. Mai multe stații de metrou
Boss, să ne mișcăm mai cu talent… cât de mult poate să dureze construcția unei stații de metrou? Mă rog, nu suntem Beijing unde azi e totul ok și mâine trece metroul pe sub casa ta (un articol fain aici) dar for the love of God, mai multe stații de metrou, mai puține mașini în trafic, mai puține probleme cu parcarea…
9. Folosirea Dâmboviței – terase pe mal, bărcuțe…
Da, s-ar putea să nu se poată, dar toate marile orașe care sunt străbătute de un râu sau fluviu sau fluviu wannabe au făcut din asta un business. Dacă nu putem să ne plimbăm pe apă, hai măcar să facem ceva cu Dâmbovița noastră. Am văzut că au început niște evenimente la Unirii, dar hai să fie și mai multe. Terase pe mal, poduri mai atractive… chestii vandabile pentru a crește turismul în București :)
10. Să păstrăm un aspect pe zone
Ok, știu că în cartiere nu putem dărâma blocurile să construim case frumoase în care să locuim cu toții și să o ardem boem, dar putem să le facem să arate frumos.
Nu-mi place treaba cu zeci de culori în funcție de pretențiile asociațiilor de locuitori, dar la noi merge treaba cu ”decât nimic, mai bine așa”. Dar în Centrul Vechi și în zone unde clădirile din sticlă nu-și au locul (Victoriei, Centrul Vechi) cum putem permite construcția acestor clădiri? Și da, sunt încă supărată pe noul sediu h&m din Centrul Vechi …
11. Proiectul Oaza din București
A devenit arie protejată după lungi dezbateri (3 ani). Acum această mini Deltă are nevoie de câteva investiții și de posibilitatea de a fi vizitată. Are nevoie să fie curățată și îngrijită fără a distruge eco sistemul dezvoltat în anii în care nimănui nu i-a păsat de acest teren.
12. Construirea de locuințe pentru familii tinere
Nu toți își permit un credit de 65.000 de Euro la bancă, dar toți au dreptul la o familie.
13. Dezvoltarea de grădini pe terasele de bloc
Eco și good looking.
Și de la Ileana Andrei: de rezolvat situația Hotelului Dunărea de la Gara de Nord și a aurolacilor care stau în jurul lui. Ce e drept Gara de Nord este un loc destul de periculos și ar trebui curățată zona, găsit soluții pentru cei fără case dependenți de aurolac. De fapt, asta ar trebui să se facă în multe zone din București.
Foto: Mihai Rotaru, proiect Housing Blocks
Foto: Meanwhile in Bucharest
3 Comments
Ema Georgescu
29 September, 2015 at 8:39 amai sistematizat foarte bine problemele din Bucuresti
subscriu la fiecare dintre ele :)
Evergreen
29 September, 2015 at 12:08 pmOf, sper sa se si concretizeze ceva.
Catalina
28 September, 2015 at 12:54 pmDaca s-ar duce la bun sfarsit toate aceste “dorinte” pe care le-ai mentionat, probabil ar putea fi unul dintre cele mai frumoase orase. E greu sa le indeplinesti pe toate, e foarte greu, tinand cont de lacomia si invartelile care au loc la nivelul administratiei sectoarelor sau a orasului intreg. E totusi capitala tarii, nu putem sa o ocolim atat, trebuie sa facem ceva in privinta asta.