Arta

Arta conversaţiei te instigă la viaţă

Acest roman al Ilenei Vulpescu tocmai a ajuns la statutul de carte de căpătîi. Astăzi am reuşit să-l găsesc să-l cumpăr ca să fiu sigură că-l am mereu la îndemînă. Se găseşte la Universitate şi costă 30 de lei.

Am strîns coperţile între palme şi am închis ochii odată cu ultimul cuvînt al romanului. Au, mi-am zis! S-a încheiat aşa cum trebuia să se încheie cum personajul Sînziana Hangan ne-a obişnuit de-a lungul a 400 de pagini.

Ce să spun? O carte atît de intimă şi de gravă nu mi-a fost dat să întîlnesc pînă astăzi, parcă am pătruns adînc în viscerele conştiinţei. Nici nu ştiu cum s-o recomand mai bine. Nici nu ştiu dacă un bărbat ar putea s-o cuprindă şi să devină odată cu ea, dar ştiu clar că ar putea să desluşească multe priviri de acum înainte.

Ce este frapant este că este scrisă şi lansată în perioada comunismului şi că se vorbeşte pe şleau despre viaţă, neajunsuri, sex şi libertate. O femeie şi iubirile ei, deznădejdea, nevoile, lipsurile, visele, copilul din flori singurătatea, dragostea de pămînt romînesc, Mama, dorurile, amintirile… o viaţă de om.

S-a încheiat atît de trist şi m-a durut atît de tare să simt cum se sfărîmă în palmele mele destinul unui om, fie el şi de ficţiune. M-a durut pentru că şi eu sunt puţin din Sînziana şi toate femeile din lume pot fi.

Este cartea mea de suflet. Mă bucur că în sfîrşit pot să spun cu mîna pe inimă că am o carte preferată!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Ema
  9 August, 2010 at 8:52 pm

  Esti deosebita. Reusesti sa exprimi stari prin cuvinte atat de simple incat am impresia ca exact asa as fi scris si eu si totusi eu am incetat sa mai recomand vreo carte cuiva pentru ca de cele mai multe ori m-au dezamagit reactiile de dupa. Mai ales cand am recomandat cartea mea de suflet cuiva care apoi mi-a rupt sufletul vorbind urat despre ea. Imi asum acest risc acum pentru ca si tu ai facut-o si iti recomand cartea mea de suflet: Prins de Petru Popescu. N-o sa-ti spun nimic despre ea, doar sa incerci sa ai rabdare s-o citesti fraza cu fraza. Si m-as bucura sa-mi spui daca ti-a placut.

 • Reply
  alexxa
  26 June, 2010 at 9:59 am

  acum, ca-s in vacanta, ma reapuc s-o recitesc :)

 • Reply
  EO
  25 June, 2010 at 12:19 pm

  Doamne, Ileana Vulpescu! Minunata scriitoare! Imi amintesc, o citeam acum mai bine de 15 ani, eram realmente indragostit de stilul ei!

 • Reply
  Ana-Maria
  25 June, 2010 at 10:05 am

  Eu i-am făcut-o cadou mamei şi în vacanţa asta sper să reuşesc să o citesc.

 • Reply
  evergreenstory
  25 June, 2010 at 6:49 am

  >.< ce ma bucur!

 • Reply
  LiaLia
  24 June, 2010 at 7:16 pm

  Daaaa, și eu mă bucur să citesc/văd oameni care au citit-o! Tot la recomandarea mamei am citit-o și eu și a fost fabulos cum ea îmi povestea din propria viață paralele cu romanul, întâmplări asemănătoare cu ale Sînzienei. Uite o să o pun pe lista de recitit, mulțumesc că mi-ai adus aminte!!!

 • Reply
  Victor
  24 June, 2010 at 6:06 pm

  Deja am comandat cartea. Merci ptr astfel de recomandari !

 • Reply
  madalina
  24 June, 2010 at 4:18 pm

  este intradevar o carte de capatai. eu o aveam in casa de la ai mei, mi-a dat-o mama… am citit-o pe nerasuflate si de atunci imi sta la cap :)

  ce ma bucur ca mai gasesc oameni care sa o fi citit. cu sufletul.

 • Reply
  VirtualKid
  24 June, 2010 at 4:01 pm

  Inteleg ca este o recomandare!
  Prezentarea este incitanta, deci, am sa o caut si eu.
  Multumesc!

 • Reply
  amy
  24 June, 2010 at 3:56 pm

  hmmm….sunt curioasa…tre s-o devorez si eu.

  pup

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.