SARCINA CA BANI CHELTUIȚI sau cum să te distrezi de toți banii
Am fost monitorizată în sistem privat. Mi-a fost frică de experiența nașterii la stat după operația de deviație de sept, dar și pentru că am citit zeci de povești care m-au îngrozit. Așa că am ales să plătesc empatia, că așa sunt eu… bogată (not).
De fapt au fost mai multe adunate, frica de infecțiile nosocomiale, dorința de a avea rezervă proprie și intimitate, dorința de a nu da șpagă, aveam deja abonament la o clinică privată, am fost acolo la primul consult și mi-a plăcut medicul ăla și profesa doar în sistem privat… A meritat? Da. Și Nu. Dar o să scriu despre naștere într-un alt capitol.
Și ca să bat la fund jurnalismul, trag concluzia la început: sarcina e scumpă!
Vizitele dese la medic (o dată pe lună la început și ceva mai des spre finalul sarcinii), tratamentele, (dacă este cazul) analizele de sânge, morfologiile, ecografiile, testele de dinainte de nasștere… Și dacă punem peste și vizitele la camera de gardă, ei bine, a fost un buget pe care nu l-am estimat deloc. Cred ca ne apropiem de 1500-2000Euro – (Consult în urgență 350 lei / Ecografie control 380 lei / Control morfologie aproximativ 500 de lei / Internare zi spitalizare 800 de lei / Ecografie vreo 200 de lei;)
Privat versus stat
Nu regret decizia, dar dacă aș da timpul înapoi, aș avea în vedere un medic care practică meseria și la stat ca să pot optimiza costurile. Măcar consulturile periodice să nu fie plătite.
Pe lângă partea medicală, sarcina înseamnă și haine, creme, cursuri de alăptare, cursuri de lamaze și ce își mai dorește fiecare, masaj, spa, excursii la munte.
Haine
Știți fetele alea perfecte în rochițele lor perfecte cu cafeluțele lor perfecte de pe instagram? Da, nu a fost așa.
La capitolul haine, deși m-am încăpățânat în primă fază să nu-mi cumpăr haine de gravidă și am purtat blugi vechi prinși cu ață la nasturi, atunci când am făcut pasul am crezut că am murit și-am ajuns în rai.
Pantalonii ăia cu burtă sunt efectiv aripi de înger, mai ales dacă burta e imensă. Și îi recomand cu căldură. Pentru că atunci când ești gravidă și abia cari burtoiul, e important nene să te simți confortabilă!
Am avut noroc să primesc haine de la prietena mea și să fiu genul care poartă chestii lălâi, așa că multe rochițe au mers și când devenisem uriașa din Ștefan cel Mare. Și am apelat cu încredere și la hainele soțului – boxeri și tricouri laaaargi.
Și pentru că am fost gravidă vara, am purtat o pereche de papuci. Papuci pe care mi i-am comandat din timp să îi testez să fie comozi. Și pentru că am fost gravidă în pandemie, nu prea am ieșit, așa că în casă am stat ca boschetara, adică în orice mă încăpea.
Faza e că ajunsesem într-un punct în care nu mai suportam nimic pe mine și totuși aveam nevoie să port ceva. Aveam pielea super întinsă, mai ales pe burtă și afară erau cam 2 milioane de grade, aerul condiționat mă rupea la creier, dar și fără el mă sufocam, deci chiloții soțului și un maiou au fost ce trebuie. Un maiou legat sub sâni. Practic stăteam cu burtoiul pe afară așa cum sunt pozele cu anumiți burtoși la mare.
Nu sunt multe opțiuni de haine de gravidă. Opțiuni decente la preț și care să nu arate ca niște saci de cartofi și să fie și comode. Că stilul e stil, dar trebuie să nu pârâie sub tine.
Am cumpărat de la trei branduri: h&m, mango și de pe asos. Faza e că aceste haine vor fi purtate și după naștere. Că sunt niște kilograme în plus și durează până se retrage burta (da, da, am avut șoc să mai am burtă 6 săptămâni, cel puțin…) și chiar nu vrei să stai să desfaci nodul de la nasture când alergi să faci pipi cât doarme 48 de secunde odrasla ta iubită.
Ce am luat
De la h&m am luat maiouri de alăptare (nu prea am folosit), sutiene de alăptare (nu prea am folosit) și niște bustiere elastice. Butierele au meritat și le-am purtat foooooarte multă vreme. S-au scămoșat, calitatea nu e excelentă, dar au fost ultra utile și la alăptat și în viața de zi cu zi. Tot de la ei am luat și trei perechi de blugi cu material peste burtă. Unii dintre ei mi-au lăsat urme pe canapea, dar în rest am fost mulțumită. Și am primit pantaloni scurți de gravidă, care au fost ultra utili. Nu din blugi, ci din material moale. Ăia din blugi parcă erau țepeni și incomozi. Ah, și chiloți prietenelor, chiloți!
De la mango am luat o rochie scurta cu dungi cu care mi-am făcut vara și pe care abia aștept s-o port iar. Și parcă am mai luat două cămăși laaaaargi de tot. Nu-mi mai amintesc că aveam creierul zob și acum e și mai praf.
Iar de pe asos mi-am luat multe perechi de pantaloni de trening. Au categoria maternity și multe chestii sunt faine. Pantalonii de trening au fost genul care se leagă sub burtă și sunt ce trebuie! I-am spălat de zeci de ori și încă arată bine. Am mai luat noște blugi mai cool așa, dar cădeau de pe mine și niște pantaloni chino.
Spa-uri, creme și masaje
N-am băgat. Nu am riscat, am fost la mare de vreo două ori și cam asta a fost vara mea. Am avut ulei de cocos și o cremă anti-vergeturi. Masaj nu suport, decât să fiu gâdilată pe spate să adorm. Sport am făcut, de două ori :p acasă. Spa am făcut în baie la 3 dimineața numărând contracții.
Cursuri
Curs de lamaze am făcut prin platforma naștecumsimți. A fost interesant și îl recomand, a costa 390 de lei și am participat amândoi. Ulteriori a ieșit și platforma bebebunvenit pe care o recomand cu toată căldura. Nu știu cât e abonamentul că l-am primit cadou :)
Și cam atât despre costuri și cumpărături.
Spor la copt!
No Comments