Confesiuni

Cuvinte și teorii bizare

La dex scrie așa:
IUBÍRE, iubiri, s. f. Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană de sex opus; relații de dragoste; amor, iubit1. ♦ Sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva. – V. iubi.

În viața reală fiecare-și aplică propria definiție a iubirii. Nu poți spune una general valabilă și universal aplicabilă, ci poți să improvizezi de la iubire la iubire. Cu cât aduni mai multă experiență, cu atât o simți mai acut și… o spui mai rar.

Ce înseamnă să iubești pe cineva?
Să te trezești dimineața și să-l privești cum doarme. Să ți se pară frumos, deși e complet răvășit. Să știi ce fel de înghețată îi place și că șosetele preferate au buline verzi. Să vrei să fii cu totul cu el, în el, dar să nu-l sufoci. Să-l iubești într-atât încât să nu-i devii povară, ci oază de liniște. Să-i prețuiești libertatea. Să-l iei cum e și să-l șlefuiești pe alocuri, dar nu pentru tine, ci pentru sufletul său.

Nu știu ce înseamnă.
Să simți că tremuri și că ți-e dor de el. Să vrei să-i spui tot, dar taci și pui capul în poala lui. Să te mângâie pe păr și să știi că ăsta e momentul vieții, că-ți va rămâne veșnic în suflet, deși poate nu-ți va… Să vrei să te legi cu funde roșii pe pielea goală și să rămâi așa.

S-a scris atâta. S-au făcut atâtea filme. S-au băut atâtea vinuri în cinstea ei… și totuși nu cred că există cineva care să aibă vreo certitudine în ceea ce o privește. Pentru că se simte. Și când se simte… e acolo, în plex.

Iubirea e frumoasă în cuvinte, dar ea, scrisă, spusă… își pierde din valoare.

Și totuși, de ce avem nevoie să ni se spună/să spunem te iubesc? Cu ce ajută asta? Ce siguranță oferă? De ce timpanul nostru tânjește atât să audă asta? De ce inima freamătă cerșind (parcă) să știe… Dar ea știe deja, vrea doar să pună punctul. De ce alegem convenția asta socială? De ce am fost ghidați să știm concret în ce coordonate suntem, la ce să ne raportăm și unde ne vedem peste cinci ani?

Mă gândeam să nu mai spun te iubesc. S-o spun o dată. Aceluia căruia îi voi face trei copii, deși mi-e frică de asta. Aceluia cu care voi împărți casa cu ușă roșie, cafeaua dimineață de dimineață tot restul vieții (sună înspăimântător), aceluia căruia-i voi tatua soarele pe omoplatul stâng, aceluia căruia-i voi spune acel da (atât de tâmpit), aceluia care mă va convinge că poți fi liber în doi.

Nu știu dacă pot să fac asta. Pentru că-s o fire explozivă care strigă iubirea. Dar mă gândeam că poate dacă n-o zic îmi rămâne mai multă vreme…

Doar mă gândeam…

HugsLovePeace
>.<

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Ruxandra
  9 April, 2011 at 9:17 pm

  hm…eu cred ca de multe ori cuvintele “te iubesc” isi pierd din farmec daca sunt spuse prea des. important e sa simti ca esti iubit si sa poti darui tot ce e mai frumos in tine.

 • Reply
  Elena S.
  8 April, 2011 at 7:48 pm

  este de-a dreptul extraordinar ce ai scris aici!!!

 • Reply
  creve
  8 April, 2011 at 7:47 pm

  E o vorbă: să stai și să realizezi ce multă iubire e în cuplu e o greșeală. Mai bine te bucuri de ea :)

 • Reply
  lavric...
  8 April, 2011 at 5:07 pm

  “Iubirea e frumoasă în cuvinte, dar ea, scrisă, spusă… își pierde din valoare”…paradoxal,nu?.

 • Reply
  adamutza
  8 April, 2011 at 4:48 pm

  Ma gandeam ca poate viata te va surprinde. Poate a spune des “te iubesc” si a te simti binecuvantata ca imparti cafeaua in fiecare dimineata cu acelasi cineva iti vor fi mai comune decat dorinta sau reusita de a avea 3 copilasi, o usa rosie de casa si altele. Numai niste ganduri de-ale mele, dar am inteles ca viata e ceea ce mi se intampla in timp ce ne facem planuri …

 • Reply
  INTJ
  8 April, 2011 at 12:55 pm

  inima n-are nevoie de cuvinte … pentru ca nu le intelege. ele sunt insa necesare ratiunii, care fara ele n-ar avea rost pe lumea asta. partea naspa e ca omul, vazand din experienta ca ratiunea e utila in majoritatea cazurilor, presupune ca ratiunea detine toate raspunsurile (la intrebari puse, culmea, tot de ratiune). tot ratiunea e cea care quantifica/clasifica iubirea/iubirile … nu inima. candva, vine pentru fiecare vremea cand trebuie sa decida: inima sau ratiune … iar decizia respectiva e pentru unii permananta, pentru altii doar temporara.

 • Reply
  thetimeismine
  8 April, 2011 at 10:49 am

  Iubesti cand se opreste timpul. Eu asa vad iubirea… Poti sa spui “te iubesc” la 1 milion de persoane… dar te opresti in timp doar alaturi de una, doar una toata viata…

 • Reply
  Catalin
  8 April, 2011 at 10:22 am

  si eu imi doresc 3 copii; este asa frumos cu casa plina…
  si eu am aceleasi ganduri…
  o zi fumoasa!

 • Reply
  Elza
  8 April, 2011 at 8:37 am

  :) hei, ai revenit. nu-i nimic, iubirea se invata…

 • Reply
  ben ungar martin
  8 April, 2011 at 8:32 am

  “poti fi liber in doi…” – da.
  – deloc romantic dar adevarat; iubirea trebuie ingrijita atent tot timpul, precum corpul, altfel dispare. Lasa loc rutinei. Singuri in doi.
  Dispret. Ura.

 • Reply
  Cougar
  8 April, 2011 at 8:17 am

  de fiecare dată când subliniezi ceva, am impresia că e link. the disappointment..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.