Chill

De văzut: ”Stingeți becurile”, un documentar de Ivana Mladenovic

Turn Off the Lights” / ”Stingeți becurile”  este filmul în care-l puteți vedea pe Papan Chilibar, actorul din ”Eu când vreau să fluier, fluier”, care a murit acum ceva vreme din cauza cancerului, la numai 22 de ani.

Pe lângă acest motiv care pare de tabloid, documentarul Ivanei Mladenovic, premiat la festivalurile din afară și din România, este un film extraordinar de curajos, emoționant și bine realizat.

Documentar, regie Ivana Mladenovic

Documentar, regie Ivana Mladenovic

Am avut o curiozitate aparte pentru acest ”Stingeți becurile”, văzusem filmele de școală ale Ivanei (Skin, Pizza Love, Afterparty), ficțiuni, și voiam să văd trecerea la genul documentar și la o durată mai mare.

Am rămas profund impresionată, nu numai că a intrat în celulele unor deținuți sau că s-a dus cu ei la mare, ci pentru că le-a pătruns în familii, minte și-n suflet. Și bănuiesc că n-a fost ușor, mai ales că realizarea acestui film a durat vreo 3 ani.

În documentar este vorba despre trei tineri eliberați din închisoare. Ei se întorc acasă, unde trebuie să se descurce cu condițiile lor. Ei bine, nu este nici pe departe ceea ce vă imaginați, pentru că suntem obișnuiți cu clișeele filmelor americane sau cu poveștile oamenilor întorși acasă și respinși de societate ori poate cu cei care se căiesc și devin buni.

Realitatea aici e alta: cruntă, amuzantă, ironică, cinică și bolnavă. Rămâi uluit de așezarea aceasta pe tapet, de poveștile din spatele gratiilor.

Personajul care iese în evidență și care cu siguranță te va face să înmărmurești în scaun sau să bombăni în gând este Alex, care-și etalează opiniile despre bătaie, crimă, trecut, regrete cu o nonșalanță aproape de limita enervării spectatorului. Poate dacă l-aș vedea pe stradă l-aș lua la întrebări. Sau cine știe, poate aș traversa pe partea celalată. Sau aș trece pur și simplu pe lângă el, cu un gol în stomac.

Nu știu unde va fi difuzat, a fost ieri la NCRR. Nu știu dacă iese pe DVD și nu știu dacă va ajunge pe HBO, dar fiți cu ochii-n patru să vedeți această dovadă de curaj a unui regizor debutant, care nu se sfiește să arate fără menajamente cum gândește și trăiește un deținut.

Trailer:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wyc9NtISgSU[/youtube]

Foto

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.