Chill

Despărţire… Katalin Varga şi George is up in the…

via Dude un scurt-metraj în care Dan Bordeianu ne arată cum e.

şi mi-a plăcut şi ideea şi imaginea şi de Dan. puţin prea multă vorbărarie. De fapt, ea e mişto că mi-a amintit de Jeux d’enfats.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FFZjGTm4lOg&feature=related]

Ce ai face dacă moşteneşti 25 de mii de dolari şi eşti pasionat de filme? Faci un film, desigur. Unde poţi face un lung metraj cu o sumă modică? În Romînia, desigur. Şi care e cea mai frumoasă zonă? Transilvania, of course. Peter Strickland a venit în Romînia şi alături de Tudor Giurgiu a filmat Katalin Varga, un film premiat cu Ursul de Argint. 5 ani au trebuit ca filmul să iasă pe piaţă.

L-am văzut şi eu la Cinemateca Union. Am ţinut musai să-l văd pentru că mi se părea interesantă povestea şi pentru că eram curioasă să văd ce poate face un regizor englez în Romînia. Ştiam sinopsisul, dar nu şi povestea din spate.

Hilda Peter, actriţa principală m-a convins. Cadrele de descriere, peisajul mioritic, frumuseţea ţării (atunci m-am gîndit că poate aşa atragem turişti) au fost grozave. Abia aşteptam să ajung să caut locaţiile exacte. Povestea extrem de interesantă: o femeie este izgonită de propriul soţ din satul natal pentru că se aflase că în urmă cu 11 ani fusese violată, iar în uma acestuia rezultase, Orban, un băiat. Femeia pleacă să se răzbune.

Filmul cu totul nu. A abordat prea multe teme: răzbunare, viol, dragostea de mamă, obsesia, Dumnezeu, condiţia femeii în societate etc. Actorii ceilalţi (mai ales presupuşii poliţişti) au jucat prost (prea teatral), mai ales la final cînd era mai mult un monolog despre păcat. Un final care surprinde, dar pe care-l aşteptam. Clar nu e cu happy end. Sunetul mi-a plăcut, dar uneori era exagerat. Per total, merită văzut, dar nu vă faceţi prea multe speranţe sau măcar plecaţi la drum cu povestea filmului… turnat în 17 zile, cu un buget de 25 de mii de dolari.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Foto: cityplex tomis

Am mai văzut un film. Are un catralion de nominalizări. Up in the air cu George Clooney care e mereu fresh şi cu o dantură impecabilă. Nici ăsta nu m-a lăsat cu gura căscată. A început bine, cu o poveste interesantă: un om care era angajat să concedieze alţi oameni şi care zbura mai mult de 270 de zile pe an – o viaţă care-i plăcea. Apoi, desigur, apare o femeie care-l dă peste cap şi se ma întîmplă nişte lucruri.

E previzibil. Adică eu am prevăzut. Nu-i rău, dar nu e nici genial! George Clooney e drăgut şi oricum te cucereşte numai dacă zîmbeşte. Mi-a plăcut în mare, dar nu am apucat să simt mare lucru şi eu sunt omul care trebuie să simtă un film. Aici nu prea ai timp şi nici nu-ţi permite regozorul. Puţin prea din scurt, puţin schematic.

Şi leapşa de la Catzu drag care a luat-o de la cineva la fel de drag să zic filmele care mi-au plăcut mie, realizate din 2000 şi pînă astăzi. O Doamne, o Doamne! Că nu ştiu. Ei nu, nu mă plîng. Acu le zic:

Nu e un top. E aşa cum îmi vin în mine, cu un mic ajutor de la imdb. Trebuia să zic 5, dar nu mă abţin:

A fost sau n-a fost de Corneliu Porumboiu. Pentru mine e unul dintre cele mai bune filme romîneşti, de departe. Dialog mişto, actori mişto, poveste mişto.

Closer -Mike Nichols, de aici şi melodia The blower’s daughter a lui Damien Rice. O dramă interesantă realizată în 2004 cu Natalie Portman (she’s a beauty), Julia Roberts, Jude Law. Nu e o poveste de dragoste patetică cu happy end, o, ba din contră

Eternal sunshine of the spotless mind – v-am zăpăcit cu el.

Head in the clouds, atît spun: Charlize Theron şi Penelope Cruz: iubire şi război, moarte şi trădare. E must.

Katyn de Andrzej Wajda (filmul ăsta m-a făcut să simt de la oroare, panică, durere, dezamăgire şi pînă la nevoia de răzbunare, disperare, renunţare…)

şi cu steluţă: Crash din 2004 al lui Paul Haggis, Crimele părintelui Amaro al lui Carrera, Maşinistul de Brad Anderson, Everything is illuminated cu celebrul Frodo, după un roman al lui Jonathan Safran Foer, Frida, Hable con Ella al lui Pedro Almodovar, Jeux d’enfants – Marion Cottilard a reuşit să mă facă să-o iubesc, Lucia y el sexo de Julio Medem, Mar Adentro de Alejandro Amenabar (iar un film grozav), Malena de Giuseppe Tornatore, Non ti muovere, Memento, Un long dimanche de fiancailles al lui Jean-Pierre Jeunnet cu Audrey Tautou, Zavet de Kusturica.

Cam multe… aşa în mare…

hugs!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  BTO | PR BLOG » Blog Archive » Eroarea Surorilor Marx
  16 February, 2010 at 7:39 pm

  […] mai raspuns la ea Me (vedeti ca va primeste pe blog cu Rammstein) si Veone. Tot in eroare si ei. Evergreen are un raspuns corect: “Katyn” de Andrzej Wajda. A facut el si mai bune, dar dupa anul […]

 • Reply
  adamutza
  9 February, 2010 at 9:27 pm

  mi-s nebuna sau mi-s nebuna?
  topu meu e dp ’90
  cu gandu la 2000, am si verificat filmele ce nu eram sigura si am zis, da asta e ok e 90 si ceva, asta da..la fel

  nebunica rau mai mi-s :)

 • Reply
  Maria
  9 February, 2010 at 8:17 pm

  Pare-se că avem gusturi comune. Exceptând Katyn, am văzut celelalte filme şi sunt pe lista acelora pe care le-aş putea revedea oricând.
  Ah, şi Katalin Varga pe care tot încerc să-l văd şi eu, după ce l-am ratat în septembrie la Festivalul de Film din Iaşi.

 • Reply
  Fata din umbra
  9 February, 2010 at 5:38 pm

  n-am vazut un film din cele mentionate de tine, unul!
  shame on me!

 • Reply
  evergreenstory
  9 February, 2010 at 5:22 pm

  aaaa, nu stiu. tre să caut prin însemnări…

 • Reply
  adamutza
  9 February, 2010 at 5:19 pm

  da, topu meu e tot cu filme din 2000 incoace…
  Ai uitat sa mi zici in ce post/posturi ai mai scris de Eternal Sunshine…
  please, spune-mi…
  multu!

  o zi buna!

 • Reply
  evergreenstory
  9 February, 2010 at 4:55 pm

  nu am vazut ultimele trei :) in rest toate, si-mi plac tare-tare mult. la vita e bella rullez!

  io am facut o lista afer 2000.

  :)

  am uitat s-o dau mai departe. pfff, ce varza sunt!

 • Reply
  adamutza
  9 February, 2010 at 4:36 pm

  unde, unde, cand, cand ai scris de Eternal Sunshine of the Spotless Mind????
  e unul din filmele pe care le ador!!!
  Asta e lista mea de filme preferate:

  Eternal Sunshine of the Spotless Mind- ador ideea de fresh start,again again and again….ideea de reindragosteala

  Frida- pasiune, culoare, pasiune, dragoste, ura, arta, patos, pasiune..

  Before Sunrise- ma unge la suflet filmu asta, l-am vazut intaia data pe vremea cand visam si doream iubire in viata mea, l-am revazut de cateva ori bune impreuna cu Iubisor, iubim filmu asta!! E tot ceea ce o relatie buna trebuie sa aiba…scanteie, comunicare, bucuria de a experimenta impreuna, dorinta de a visa sa imbatranesti impreuna and so on..

  La Vita e Bella (Benigni)- genu meu de film preferat, cu drama, dragoste, umor, film ce ti da de gandit, film ce ti da apa si hrana pentru suflet

  Amelie- nu sunt oare dragostea si inocenta 2 dintre lucrurile cele mai minunate de pe Pamant?

  Head on ( turco-german)- realitatea poate fi cruda cateodata, dar viata e frumoasa, after all…experientele ce te fac sa “cresti” sunt cele mai importante!

  Hawaii, Oslo- nu suntem singuri in incercarile pe care viata ni le arunca la picioare sau in brate sau peste cap si umeri…nu suntem singuri, sunt ingeri in jurul nostru, unii sunt deghizati sub forma de regular people…

  Chelsea Walls- poetic, poetic, poetic, NY, NY, NY

  Better than Sex- foarte rar, dar posibil, se ajunge la dragoste pe termen lung…nelimitat, plecand de la “sex la prima vedere”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.