Confesiuni

Despre cum nu ne putem cununia religios vinerea

Roxana Andrei casatorie

Andrei și cu mine ne vom căsători, adică vom da o petrecere de căsătorie, într-o vineri în luna iulie. Am plătit avans pentru locul unde se va desfășura evenimentul, am făcut lista cu invitați (nu i-am anunțat, dar urmează) și am început să ne organizăm cu pas de furnică. Unul dintre pași a fost să discut cu preotul recomandat…

Andrei și cu mine nu suntem oameni religioși, deși când eram mică mergeam la biserică, până m-am copt la minte și mi-am dat seama că oamenii nu sunt pe treaba rol și o să am eu religia mea bazată pe bun simț, iubire, iertare și alte valori umane fundamentale în care cred.

Deci mă consider spirituală, dar nu există căsătorie spirituală, ci numai religioasă.
Andrei nu vrea de niciun fel, nici măcar cununie din aia civilă că pare circ la noi (știți că vine unul cu acordeonul și nu pleacă, se fac poze și se vând cu 150 de lei fără să fie întrebați miri etc), dar o face pentru mine, iar eu pentru mama.

Dar se pare că nu se poate pentru că vinerea e post și pesemne Dumnezeu se supără dacă nu aleg să mă mărit conform cu niște orânduieli prestabilite. Uau. Am vorbit cu preotul care m-a și certat cumva că eu aleg ziua în care mă mărit, așa de capul meu? Și ce e așa important 29 iulie ăsta? E ziua în care ne-am ”logodit”, zic eu. Iar el zice să schimbăm data, că nu se poate așa ceva. Uau. Nu mai spun că am dat avans 1500Euro și că nunta o facem pe banii noștri și nu vrem să fie cu dar, ci oamenii să vină din drag pentru noi și nu e o nuntă, e un party într-o pădure cu bufet suedez și un DJ și alcool și baie în piscină. Și dacă vrem sâmbăta, probabil ne costă dublu și mai presus de asta, chiar avem dreptul și libertatea să alegem orice zi vrem noi.

Mă rog.

După care Andrei dă google să vedem dacă găsim un preot să ne cunune vinerea pentru că e important gestul, faptul că doi oameni se iubesc și vor să spună asta și lumii ăleia nevăzute… și poate prin asta se pot bucura și oamenii care nu sunt prezenți fizic, ci doar ne-au fost parte din vieți, cum ar fi tata… Mă rog, pentru mine asta înseamnă. Coroanele pe cap și chestiile alea învechite citite dintr-o carte de către un om, care pentru că a făcut o școală poate să comunice direct cu Dumnezeu, mi se par ridicole, dar am zis că le fac, că așa e firesc și se bucură mama și nu există altfel la noi.

Revenind la google. Conform cu internetul există și genul ăsta de preoți. Mi-ar plăcea să cred că-s deschiși în fața schimbărilor, că pun preț pe iubire și pe ce înseamnă o căsătorie între doi oameni și nu pe bani. O tipă scria că există, dar că ea nu ar vrea să facă vinerea, că e post și nu și-ar începe ziua în păcat. Dar eu vin și vă întreb, voi cunoașteți vreun cuplu care s-a căsătorit și mirii au fost virgini până în noaptea nunții?

Acestea fiind spunse, am 30 de ani, am decis și eu să mă așez la ”casa mea”, m-am apucat să caut chiar rochie de mireasă, am vorbit chiar cu cineva să mă ”ducă” la altar, dar e imposibil, pentru că  pică vinerea și vinerea nu se fac nunți și eu nu am verificat calendarul sau cu un preot înainte.

Partea bună e că se mută bugetul de la preot, la alcool.
*și s-ar putea să facem cununia aia civilă în UK, să scăpăm de stres și de circ*

Uepa!

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Dan
  17 March, 2020 at 10:35 am

  Am dat intamplator de articolul tau, uitandu-ma dupa subiectul “nunti vinerea”. Totul bine si frumos. Cu un singur lucru nu sunt de acord, si mi se pare ca cumva iei in deradere persoanele care au fost abstinente sexual inainte de casatorie. Daca tu nu respecti sau ti se pare absurd acest lucru, uite ca pentru altii e important si se poate (si nu ma refer la oameni religiosi, ci “spirituali” asa cum spui tu). Si da, pentru un om spiritual, daca se bazeaza pe ceea ce spune Dumnezeu prin biblie (indireferent daca e apartenent al unei religii sau nu), luctul de care vorbim e o regula, si nu o optiune.

 • Reply
  Loredana
  19 May, 2019 at 12:54 pm

  Story of my life :))) nunta fara dar, petrecerea se pupa vinerea din diferite considerente (care.nu sunt de bani ci de un band live)…popa nu vrea vinerea….cum ai rezolvat pana la urma?

  • Reply
   Evergreen
   19 May, 2019 at 1:10 pm

   Am gasit un preot care sa ne ajute :>

   • Reply
    Corina
    12 October, 2019 at 5:33 am

    Buna! Ma poti ajuta sa iau legatura cu preotul care te-a ajutat? Eu nu prea am avut succes

  • Reply
   Iulia
   15 January, 2020 at 4:33 pm

   Buna .problema asta cu vinerea o am si eu te rog spune-mi si mie cum pot lua legatura cu preotul care v-a cununat pe voi .

   • Reply
    Elena
    26 November, 2022 at 9:22 pm

    Hello! In situatia asta ma aflu si eu acum! Imi poti lasa, te rog datele de contact ale preotului care a acceptat? Este din Bucuresi?

    • Reply
     Evergreen
     28 November, 2022 at 9:38 am

     Buna, din pacate nu mai am datele lui. A fost demult. Dar intrebati la locatia unde faceti.

 • Reply
  Cozmin Vasile
  5 March, 2018 at 6:37 pm

  Bine bine si ati gasit preot spiritual? Nu de alta dar exact ce ai scris mai sus este planul nostru pe anul asta. Vineri de vara, piscina, dj, party dar macar sa fie o slujba de ochii lumii mai traditionale, undeva acolo, intr-un colt. Deci, preot nonconformist? Multumesc!

  • Reply
   Evergreen
   6 March, 2018 at 9:31 am

   Saliu, am gasit un preot care a tinut o slujba traditionala (dar varianta scurta) cu care chiar am rezonat :)

   • Reply
    A
    11 January, 2021 at 4:10 pm

    Hello,

    Si noi suntem in aceeași situație, nunta vineri la sfarsit de Iulie. Poți sa îmi dai nr preotului care oficiază cununia vieri?
    P.S. E in Bucuresti?
    Mersi!

 • Reply
  Ema
  3 January, 2016 at 7:51 pm

  La multi ani, Rox!
  Te citesc din vremea povestii tale cu Pushtiu’…am sarit unele capitole, totusi stiind pesimismul tau, mi se pare incredibil faptul ca ai decis sa te casatoresti.
  Felicitari, ma bucur pentru voi!
  Happy End:)
  Cut!

  • Reply
   Evergreen
   4 January, 2016 at 11:08 am

   La multi ani, Ema! Multumesc. Si pe mine m-a surprins :))

 • Reply
  Adelina
  23 December, 2015 at 9:35 pm

  Nu vine nimeni cu acordeon la civilă. :) Iar poze se fac doar dacă vrei (te întreabă înainte). Noi am refuzat. Ne-a făcut un prieten câteva poze. Despre cea religioasă nu știu. Dar știu că nu se face în zile de post. Botez însă da, e permis când e post (dacă nu e petrecere apoi).

  • Reply
   Evergreen
   28 December, 2015 at 9:57 am

   Am nimerit eu la o civila de genul asta. Sper sa gasim un preot care sa ne cunune in post, totusi… Daca nu, facem cununiile in alta zi, cand nu e post :)

 • Reply
  Oana
  17 December, 2015 at 11:46 am

  Casatoria civila in UK e asa de…meaningful. O celebrare a iubirii, ca practic in jurul ei e construita. Cei doi isi spun “vows” unul altuia, vorbesc despre iubirea lor si nu e nimic despre cine sa obey pe cine, sau despre caramida societatii. Emotia participarii active a fost indredibil de intensa; atat pentru noi, cat si pentru parintii nostri- care ne-au fost martori. Apoi ne-am dus intr-un Pub unde am baut Guiness si am plans si ras impreuna pana spre dimineata. Si a fost intr-o joi :)
  Evident ca am facut si cununia religioasa si “petrecerea cum se cuvine” in Romania. La fel: pentru ai mei. Desi am gandit si organizat evenimentul cam cat am putut de decent si discret, micile drame si cutume specific romanesti m-au invins. Credeam ca bucuria produsa maica-mii o sa acopere cu mult orice compromis sau gust amar, dar – oricat de ingrat ar suna – did not happen. E frustrant sa incerc sa traiesc viata aluia..
  Anyhow, am ramas cu amintirea magica a unei ceremonii simple din UK, care a facut ceea ce voiam sa faca: sa glorifice iubirea noastra si sa ne ridice pan la cer de emotie si fericire.
  Iti urez sa fii fericita oriunde si oricum alegi sa te casatoresti!

 • Reply
  ana
  16 December, 2015 at 1:03 pm

  Normal e sa te casatoresti atunci cand doresti, fara atatea interdictii si bariere,etc.

 • Reply
  Bubu
  15 December, 2015 at 8:12 pm

  Da,toti de cei pe care ii stiu ca au facut nunta intr-o zi de vineri au si divortat. Pai daca nu credeti si nu sunteti religiosi, de ce mai intrebati si mai faceti nunta religioasa?Nunta religioasa nu se face ca asa vrea mama,tata,bunica si catelul, ci pentru ca o simtiti.Daca nu o simtiti,faceti doar o petrecere in padure si gata. Asa ma enerveaza lumea care vrea sa para interesanta ca vai sunt spirituala dar nu si religioasa dar totusi fac nunta la biserica. Pe cine vreti sa pacaliti?

  • Reply
   Evergreen
   16 December, 2015 at 10:51 am

   Nu vrea nimeni să păcălească pe nimeni. E absurd că oamenii care nu sunt religioși, dar spirituali, nu au opțiuni. Nu cred că oamenii divorțează dacă se căsătoresc vinerea sau în luna mai sau miercurea. Sincer, cred că astea sunt niște superstiții ciudate și că oamenii se leagă de ele, ca să-și explice niște chestii raționale. Oamenii divorțează din cu totul alte motive și sunt sigură de asta. Sunt curioasă, câți dintre cei care merg la biserică, simt într-adevăr asta.

   • Reply
    Andreea
    10 September, 2022 at 6:32 pm

    Mai esti casatorita?

    • Reply
     Evergreen
     22 September, 2022 at 7:23 am

     Sunt casatorita in continuare, da :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.