Secvente

Despre legile nescrise ale bunului simt

Poate ne imaginam cu totii ca bunul simt este ceva la ordinea zilei. Ca exista, ca il folosim zilnic, mai ales daca pretindem ca am citit doua carti si-am terminat o facultate, mai ales daca am primit o educatie si n-am trait pe banci la gara. Dar bunul simt dispare atunci cand avem impresia ca totul ni se cuvine, atunci cand noi suntem o victima a sistemului, a universului, a orice. Bunul simt nu exista cand totul este doar despre noi si nu despre ceilalti. Si nu zic ceilalti, gen saracii din Africa, ma refer la aia din raza apropiata. Cand ii dai pe aia deoparte pentru binele tau personal, cand esti dispus sa calci peste oricine ca sa-ti atingi propriul scop, atunci ocupi un loc de cinste pe treapta de jos a existentei.

Cand ajuti un om o vreme lunga de timp uita sa vada ca e de fapt o alegere si are senzatia ca asa e viata. Cand in sfarsit te opresti din a oferi ajutor devii agresor. Ti-ai permis sa strici feng shui-ul asta care mergea atat de bine. Mai mult, esti blamat ca ai decis sa schimbi situatia. Nimeni nu e dispus sa priveasca mai presus de propria limita, sa vada mai mult, sa se puna in papucii celuilalt. Toata lumea si-a creat o bula de minciunele pe care si le spune obsesiv ca sa aiba dreptate. Dreptatea are zero valoare aici. Dreptatea cladita pe ignoranta si scuze este inutila. Cand lipseste dialogul, cand exista o singura parere si doar aia e corecta, atunci ne inchidem telefoanele si ne ascundem toti sunt plapuma. Sub plapuma noastra plina de adevaruri fabricate, adevaruri care ne tin de cald, dar care nu ajuta pe nimeni.

Eu personl traiesc cu speranta ca vine un timp cand realizam cu totii ca am gresit. Cand ne scoatem capetele infipte din fundurile arogante si ne dam seama ca ce am construit noi nu are sens, cand suntem dispusi la dialog, la a accepta opinia celuilalt, la a oferi iubire in locul urii. Eu personal sper sa ne pocneasca viata cu un mare sut in dosul ignorant si sa ne trezim din somnul asta, sa fim mai buni, mai toleranti, mai calzi. Dar eu personal mi-am luat foarte multe tepe de-a lungul vremii si cel mai probabil ramanem blocati la nivelul de jos.

Stiu, o sa aud ca aceasta rebeliune este degeaba, o sa aud ca cineva s-a simtit lezat de cuvintele astea. Am mai facut o victima, s-a mai nascut un psihanalist care ma va diagnostica. Stiu, va veni o vreme cand nimic din toate astea nu va mai conta. Stiu, o sa aud ca nu conteaza ca asa sunt oamenii ca ar trebui sa nu mai pun la inima si sa-mi vad mai departe de viata mea. Dar ca sa fac asta trebuie sa inghit pietre ca sa curga gheata prin vene.

Cover: Jie Ma

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.