In sfera succesului si a dezvoltarii personale si profesionale, exista un sentiment coplesitor ca a fi pozitiv este esential pentru atingerea obiectivelor si pentru a-ti transforma visele in realitate. Din pacate, acest lucru a creat un tip de angajati care, la locul de munca, niciodata nu vor renunta la “acel” zambet, indiferent de situatie. Ei sustin ca totul este “perfect” si “minunat”, incercand ei insisi sa creada ca este adevarat.
Totusi, este inuman sa nu te simti speriat, nesigur sau in anxietate si multe joburi ne pot pune in asemenea situatii. Acestea sunt parti esentiale ale fiintei noastre si trebuie sa le exprimam, altfel ne riscam sanatatea.
Desi impartasirea acestor emotii si ganduri este cunoscuta sub termenul de “vulnerabilitate emotionala”, fiind vulnerabili emotional, poate creste foarte mult abilitatile si performanta generala.
Ce este vulnerabilitate emotionala?
Vulnerabilitatea emotionala inseamna a lasa sa ti se cunoasca parti din tine care ti-ar putea distruge potentialul sentimentului de sine. Este important pentru ego-ul nostru sa fim perceputi ca o persoana increzatoare, puternica, asa ca aratam celorlalti ceva care este contrar a ceea ce simtim.
A fi vulnerabil emotional inseamna a dezvalui partile din noi, care sunt cele mai susceptibile de a fi atacate. Aceste atacuri pot apare atat la locul de munca, cat si in alte situatii pur si simplu banale din viata noastra de zi cu zi.
Cunoaste-te pe tine insuti!
Vulnerabilitate emotionala iti da puterea sa iti dai seama exact cine esti. Dar, mai intai, trebuie sa elimini ideea trasaturilor “bune” si “rele” din mintea ta. Nu ai trasaturi “bune” sau “rele”, ai doar trasaturi.
Totul tine de modul in care le incadram: “incapatanarea” poate fi incadrata la “tenacitate”; “cinismul” poate fi incadrata “realist”; si “optimist” poate fi incadrata la “visator”.
La fel, si punctele forte pe care le ai pot fi vazute ca puncte slabe. O parte a cresterii vulnerabilitatii emotionale poate fi descoperirea mai multor trasaturi personale si intelegerea modului in care acestea se raporteaza la lumea exterioara. De exemplu, daca nu am vorbi cu nimeni pentru o zi, am fi catalogati ca “singuri”, “ciudati” sau “nesiguri”. Pe de alta parte, daca am fi prea vorbareti, am fi vazuti ca “sociabili” sau “extrovertiti.”
In primul rand, identifica lucrurile care te fac nervos, sau de care ti-e frica ori esti nesigur si apoi priveste-le dintr-o perspectiva obiectiva. Facand astfel, iti va da putere; vei intelege ca lucrurile care le presupuneai ca te fac slab, pot de fapt fi privite ca si calitati pozitive.
Cum te poate ajuta vulnerabilitate emotionala?
Odata ce ai identificat punctele vulnerabile si le-ai impartasit cu cei dragi, nu vei mai fi asa speriat.
Cand incepi sa imparti din ceea ce esti tu, cu colegii de munca, cu prietenii si familia, vei fi in stare sa te integrezi mai corect. Vei deveni mai cinstit cu tine insuti. Vei opri sentimentul de rusine sau frica. In loc de sentimentul ca trebuie sa dovedesti a fi opusul temerilor si nesigurantelor tale, vei intelege modul in care acestea sunt o parte din tine si cum sa le folosesti in avantajul tau.
Primii pasi spre vulnerabilitate emotionala
Acest articol nu inseamna ca trebuie sa incepi sa-ti impartasesti gandurile negative si sentimentele tuturor celor din viata ta. Mai degraba, prin acest articol vrem sa intelegeti ca atunci cand slabiciunile voastre sunt acceptate si intelese, atat la locul de munca cat si intre prieteni, rude, etc, ele pot fi foarte puternice. A fi vulnerabil emotional cu altii, iti va permite sa iei decizii mai bune si sa devii mult mai fericit.
1 Comment
Enache Alexandra
20 March, 2017 at 9:51 pmCred ca orice am face, orice activitate am intreprinde, nu doar la locul de munca, se reflecteaza in general in munca noastra. Atunci cand punem tot la suflet, cum s-ar spune, riscam sa devenim slab emotional. Uneori aacest lucru este inevitabil, insa cu putin sprijin din partea persoanelor potrivite, putem rezolva cat de cat aceasta problema.
Un articol excelent si extrem de util. Felicitari!