Chill

Igiena asasinului

Amelie Nothomb este o scriitoare de-o inteligenţă remarcabilă, asta pot s-o spun cu mîna pe inimă. La numai 24 de ani a scris un asemenea roman după care s-au făcut şi piese de teatru şi după care ar putea să se facă şi film. Noir, desigur.

Cartea însă… nu ştiu cu ce gust am rămas. Nu pot spune că mi-a plăcut enorm, dar m-a prins la un moment dat şi la final am rămas pe gînduri. Mi se pare plină de concepte şi concepţii şi probabil ar fi trebuit să-l citesc pe Celine mai întîi ca să o pot primi pe aceasta cum se cuvine.

Este vorba despre un scriitor premiat cu Nobel care pe patul de moarte acceptă să se întîlnească cu 5 jurnalişti. Pretextat Tach este un geniu! Dar pe lîngă asta este un om capricios, misogic, inteligent, sarcastic, dur şi mai este şi îngrozitor de urît. Ceea ce face ca interviurile să devină coşmar pentru jurnalişti.

Numai unul reuşeşte să-şi ducă munca pînă la capăt. Şi ca să vezi, e o femeie! Numai că nu învinge, ci (mi s-a părut mie) a fost învinsă chiar dacă s-a menţinut pe primul loc pe durata dialogurilor.

Mi s-a părut puţin feministă cartea, deşi una din discuţii avea legătură cu inutilitatea femeii pe planetă. Şi să ştiţi că avea argumente plauzibile. Este şi o carte despre iubirea supremă care vine automat la pachet cu moartea.

Cartea e mai mult un dialog. Un dialog dur şi tăios. Un dialog care mi-a plăcut, dar pe care nu l-am simţit aproape, fiind perfect în fiecare replică. Şi oamenii sunt imperfecţi… şi mie-mi plac oamenii.

Mi s-a părut o carte extremă, dar care merită parcursă pentru teoriile pe care le susţine şi pentru cei 24 de ani la care autoarea a putut să conceapă o asemenea poveste.

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Evergreen
    13 July, 2010 at 9:26 am

    kaos – polirom, da

    Merat – pe astea le-am primit cadou de ziua mea din recomandarile voastre. o sa mi-o cumpăr :)

    Lynette – eh, daca e musai, e musai şi-am s-o iau

  • Reply
    lynette
    12 July, 2010 at 3:57 pm

    Si, si pentru mine prima carte de Amile pe care am citit-o a fost “Igiena asasinului”.
    Scuze pentru dublul comment.

  • Reply
    lynette
    12 July, 2010 at 3:55 pm

    Si eu recomand “Cosmetica dusmanului”. :) Am citit mai multe carti de Amelie Nothomb si cea mai buna mi se pare “Cosmetica dusmanului”.

  • Reply
    Merat
    12 July, 2010 at 1:02 pm

    Heeey, ti-am recomandat si eu o carte de Amelie Nothomb. Sa citesti si “Cosmetica dusmanului” zic (again) :D tot un dialog. Un dialog imprevizibil si chiar thrilling :D

  • Reply
    kaos
    11 July, 2010 at 10:21 am

    atunci e ok
    la ce editura? (ca nu se vede bine) polirom?

  • Reply
    Evergreen
    11 July, 2010 at 10:20 am

    are o profunzime aparte. n-o pot explica. are ceva. are un aer al ei, cartea asta.

  • Reply
    kaos
    11 July, 2010 at 10:19 am

    varsta e relevanta; si e putin probabil ca aceasta carte sa aiba profunzime avand in vedere, iata din nou, varsta autoarei… aici nu e vorba de a fi sovin ci pur si simplu de a arde ceva din viata ta ca sa ajungi sa iti explici si sa explici si altora (prin literatura) cam despre ce e vorba, mai ales intr-o conversatie cu un lareat nobil

    dar, una peste alta, poate ca nu asta e important ci faptul ca a scris o carte care se citeste; daca a atins macar miza asta, e bine, e foarte bine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.