Confesiuni

Insomnii agitate

Îmi curg șiruri de cuvinte și mă lovesc multe gânduri. Închid ochii și parcă sunt acolo.
În Colectiv.
La restaurante.
La concert.
În Beirut.
Pe străzi.

Mi se pare un gest așa de egoist, dar dacă mă lupt cu mintea e o bătălie pierdută. Așa că mă las. Poate e bine asta. Într-un fel ciudat. Poate e bine să mă apropii măcar cu mintea.

Lagărele lui Hitler sunt mințile noastre, azi. Oamenii militează pentru emoții, dar nu spun de care. Empatia este zero. Devenim impasibili la durerea altora dacă ne doare pe noi. Mă uit cu groază la imaginile din al doilea război mondial, la imaginile din lagăre. Mă îngrozesc. Cum de am permis asta? Ce oameni au fost? Apoi tac și mă ia tristețea. Întorc fața spre prezent și mi-e rușine de tot ce se întâmplă. Oare nepoții noștri ne vor judeca pentru ce facem azi? Oare se vor îngrozi și ei când vor vedea fotografii din Beirut, Bagdad, Damasc, Paris?

Se împarte lumea în două:
Să-i batem cu pietre pe musulmani. Sunt toți teroriști. Înapoiați. Pedofili.
Să-i primim și să îi integrăm în societate.

Ce mi se pare, totuși, grotesc este că românii sunt indignați că există posibilitatea să primim vreunul. Românii judecă musulmanii că-s violenți, înapoiați, spălați pe creier de religie, că-s pedofili, că urăsc homosexualii. Românii care în 1990 au fost bătuți pe stradă de minerii chemați de conducere, care își bat nevestele de trei ori pe zi, cu sfințenie, care finanțează din propria sărăcie o ditamai catedrala în mijlocul Bucureștiului, care au proteste împotriva homosexualilor și care-și violează regulat o fiică, o nepoată.
Românii care au plecat peste hotare și-au făcut o mulțime de mizerii și prostii (da, nu terorism, dar…) și care au lucrat la imaginea de țigani și hoți a celorlalți români. Știu românii care au fost indignați de reacția țărilor și s-au supărat, au făcut campanii: noi nu suntem așa. Dar au uitat. Au uitat ce înseamnă să fii stigmatizat și urât pentru că alții, de aceeași nație cu tine, au făcut căcaturi. Și românii nu au trăit în teroare din 2011…

E, uite lecție de generalizare.
Da, cu toții trebuie să ne asumăm societatea din care venim, istoria, rădăcinile.
Dar nu suntem toți vinovați pentru ce fac ceilalți de-o seamă cu noi.

Lecții:
Francezii s-au năpustit asupra unor manifestanți care militau pentru expulzarea refugiaților: video
Un musulman a cerut îmbrățișări de la francezi și aceștia au reacționat: video

#ofrazapezi

Photo

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.