Secvente

ÎNVEȚI SĂ TRĂIEȘTI CU ASTA

Când m-am apucat eu prima dată de terapie era într-o altă epocă. Era epoca aia în care șușotea lumea pe la colțuri dacă te auzea vorbind despre asta. Sau îți spunea direct în față: Aoleo, dar ce ai dragă? Ești nebună? Ei, ai probleme, astea sunt răsfățuri.

Am mai scris aici de perioada atacurilor de panică. Nu știu dacă am scris mult sau puțin, că a fost o vreme când bântuiam, nu trăiam.

Ajunsesem atât de rău, că nu puteam merge nici cu metroul, nici pe jos, nici cu tramvaiul, nici cu nimic. Mai mult vomitam decât să bag ceva în mine, totul era în ceață. Și a devenit și mai tulbure după ce am început să iau Xanax, la recomandarea psihiatrei. Țin minte că eram pe pilot automat. Anesteziată. Dar măcar nu mai făceam atacurile alea nasoale. Ulterior am început și terapie. Dar te duci pentru una și scormonești altele…

Faza e că nu vreau să vă tai din avânt sau să zdrobesc iluzii.

Dar o e capcană terapia asta

Capcana aia că dacă fac tot ce mi se spune și sunt disciplinată, nu numai că n-o să mai fac atacuri de panică vreodată, ci o să fiu și eu ca toți ceilalți… normală. Și dacă o să citesc și-o să mă dezvolt și o să înțeleg de unde vine tot, o să fie bine. Scap de toate. Scap de durere, scap de nod, scap de gânduri, scap de voce.

HA HA HA

De fapt, ce-am învățat în ultimii 15 ani e că nu scapi de ele. Ce e săpat acolo, acolo rămâne. Dar înveți comportamente noi. Înveți să le gestionezi. Înveți să te prinzi când vine trenul cu marfă nouă de anxietăți. Înveți să te aperi de proprii demoni. Și uneori, dar uneori, te trezești dimineața și nu te mai doare-n capul pieptului. Te trezești OK cu viața ta, cu capul limpede, cu recunoștință.

Nu mai fac atacuri de panică până la capăt. Adică ajung să nu mai vărs, leșin, plâng speriată. Dar le fac. Știu când se apropie, știu că trebuie să le controlez înainte să se închidă cercul, știu că e o reacție a mea. Îmi vorbesc și reușesc să mă calmez. Uneori sunt atât de istovită, încât mă las. Ia-mă, moarte! Ia-mă! Și mă liniștesc și așa.

Am anxietăți. Și mici depresii. Am uneori gânduri negre. Dar negre rău! Am coșmaruri, insomnii, o voce care în loc să mă ridice, încearcă să mă strivească de asfalt. Am mereu pulsul crescut (așa zice ceasul). Am mereu o alertă internă, o incapacitate de a sta locului. La fel și cu pacea internă. Mă lupt s-o am. Căci minele meu iubește conflictul. Că așa știe el să trăiască.

Așa că, atunci când începi terapia, nu te duce ca mine, cu așteptarea că ștergi tot cu buretele și o iei de la zero. Că nu s-a inventat încă elixirul ăsta. Dar mergi cu încrederea că va fi mai bine. Și că vei învăța să accepți mai ușor cine ești.

Cu bine,

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Adriana
  14 September, 2021 at 10:48 am

  Bun. Hai sa ne expunem. Ai ridicat mingea la fileu. Prima oara am mers cand am fost plecata in Dubai. Asa neagra era depresia aia si adanca, ca nu as dori-o nimanui. Deznadejdie, tristete, oboseala, dezamagire, iritare crunta, sensibilitate extrema, durere si singuratate pe care incercam sa o anesteziez cu alcool, mancare si tigari.

  Am avut nevoie de luni in care am ridicat inapoi, bucata cu bucata, stima de sine, incredere, energie, comunicare si am invatat despre reactiile si comportamentele mele.

  Asa e, demonii astia nu dispar. Poti doar sa inveti sa traiesti cu ei si depinde de caz, sa le lasi lesa mai scurta sau mai lunga, ca de alergat tot vor alerga pe langa tine. Uneori mai energic, alteori mai calm. Toate astea le-am inteles cand m-am intors peste niste ani dupa o indragosteala, la terapie, incercand sa aflu mai multe despre mine si de ce reactionez in anumite feluri. Luna viitoare am primul control la psihiatrie si mi-e o teama de mor. Desi stiu ca o sa fie in regula, ca e un proces. Si as putea sa scriu probabil pagini intregi despre momentele din terapie, despre ce am invatat si ce se intampla cu lumea interioară. Da, nu e minune salvatoare, nu sterge cu buretele si nici nu face sa se incheie povestea cu: “si au trait fericiti pana la adanci batranete”, da’ e cel mai bun lucru pe care il poate face cineva pentru sine. Sa-si dea voie sa fie bine, sa fie rau, sa-si struneasca demonii, si atunci cand nu poate sa ii struneasca sa invete cum sa nu se lase calcat in picioare de ei.

  Hai sa fim bine
  Uber hug femeie

  • Reply
   Evergreen
   14 September, 2021 at 2:15 pm

   Uber hug inapoi! Ai raspuns foarte frumos <3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.