Viață verde

Irene Sendler – femeia care a salvat 2500 de copii din lagărele nemţeşti

Via mail

M-a impresionat! Unii oameni pot fi formidabili şi în situaţii critice. Bunătatea este mai presus de orice, fie şi un război.

“Recent o batranica de 98 de ani pe nume Irene a murit…dar dincolo de banalitatea acestei morti…. Irene, in timpul celui de al doilea razboi mondial, fiind de etnie germana, a cerut permisiunea sa lucreze in Lagarul de concentrare pt evrei din Varsovia ca si croitoreasca sau femeie de servici.

Mai tarziu s-a dovedit a  avea un motiv bine intemeiat: aflase ce intentii marsave aveau nazistii cu copiii evreilor. Asa ca, zilnic, ea scotea copiii supusi pieirii intr-o cutie de unelte sau un sac de panza groasa (pt copii mai mari) pe care le cara cu ea intr-un carucior!

De asemenea, mai avea un caine dresat sa latre ori de cate ori era nevoie  sa intre si sa iese din lagar, dar mai ales pt a latra ca sa acopere scancetele copiilor ascunsi in carucior!

Soldatii nu banuiau nimic pt ca era germanca si nu aveau nimic importriva cainelului! In tot acest timp ea a reusit sa smulga din gheara mortii 2500 de copii sau bebelusi.

Totusi ea a fost prinsa si a fost batuta cu bestialitate de compatriotii sai, fiindu-i rupte in bataie si bratele si picioarele.

Irene a tinut o evidenta a tuturor copiilor salvati de ea, carora le scrisese numele intr-un jurnal inchis intr-un borcan si igropat in spatele casei ei. Cu ajutorul acestuia ea a incercat sa localizeze parintii copiilor care au supravietuit la sfarstiul razboiului si sa le reuneasca familiile, dar majoritatea fusesera ucisi in camerele de gazare naziste. Astfel ca toti copiii care au fost salvati de ea au fost plasati in familii adoptive sau case de copii.

Anul trecut, Irene a fost nominalizata pt Premiul Nobel pt Pace pt anul 2007….dar…..nu a fost aleasa ca si caastigatoare….in schimb a castigat un anume domn…pt un banal slide show legat de Incalzirea Globala ….ce mai pacifist, domnule, nu gluma…e greu sa faci un slide show…nu? Cu atat mai greu sa salvezi 2500 de suflete nevinovate…lumea e cu susul in jos!!! Adevarata valoare nu se mai recunoaste!”

Foto: http://heroworkshop.files.wordpress.com

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  andreiphx
  28 May, 2010 at 7:43 pm

  apropo cum se numeste filmul?

 • Reply
  evergreenstory
  26 May, 2010 at 7:13 am

  @ Ana – Da, dar ar fi frumos ca si aici pe Pamant sa primeasca zambete

  @ Dionisa – :) numai bine!

 • Reply
  dionisa
  25 May, 2010 at 8:33 pm

  Da, e adevarat, si-a castigat locul de-a drepta Tatalui, cum se zice, clar. Dar, mie nu mi se pare suficient, cred ca noi, oamenii, suntem cei care ar trebui sa ne inclinam in fata acestor tipuri de oameni si sa le sarutam mainile, sa le recunoastem valoarea… nu doar sa ne ascundem dupa ” lasa, e in rai acum! “… dar asta e natura noastra… oricum, e impresionat…
  Numai bine!

 • Reply
  Ana
  25 May, 2010 at 8:12 pm

  Nu conteaza ca nu sunt recunoscute meritele aici pe pamant. Pentru ce a facut aceasta doamna a castigat multe “bile albe” in fata lui Dumnezeu. Merita tot respectul. Este un exemplu asemanator cu cel al martirilor din calendarul ortodox. Bravo ei! Tot respectul!

 • Reply
  evergreenstory
  25 May, 2010 at 7:26 pm

  @ LiaLia- nu cred ca am vazut filmul, dar pare interesant

  @ Rodica – da! oameni minunanti

  @ Agatha – ai dreptate si mi se pare ingrozitor

  @ Semidoctul – nu am verificat informatia, tocmai de aceea am pus “”. Banuiesc ca estenta este aceeasi

 • Reply
  Semidoctul
  25 May, 2010 at 5:18 pm

  Câteva lucruri scrise aici sunt neconforme cu realitatea:
  1. Nu era nemţoaică, ci de naţionalitate poloneză;
  2. Câinele e inventat;
  3. Nu era croitoreasă, ci chiar doctoriţă.
  Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendler
  Oricum, Irena (nu Irene) e un exemplu pentru toţi cei care privesc alţi oameni cu indiferenţă.

 • Reply
  Agatha
  25 May, 2010 at 4:26 pm

  De obicei, meritele sunt recunoscute dupa moarte. Deh…

 • Reply
  Rodica
  25 May, 2010 at 4:06 pm

  Si cati altii n-au fost!Sa nu uitam nici de Oskar Schindler!!!

 • Reply
  LiaLia
  25 May, 2010 at 2:33 pm

  Ce poveste fabuloasă! Ce personaj, ce OM! Am văzut filmul, și Anna Paquin și frumosul de Goran Visnic joacă superb. Un film care cred eu că merita să fie de marile ecrane, nu doar pentru televiziune. Cât despre cum ar fi meritat omagiată doamna Sendler… nu mai zic nimic. Are locul ei acolo Sus cu siguranță :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.