Confesiuni

marile iubiri ale unui om mic

De cînd mă ştiu m-am priceput cel mai bine să iubesc. Încă de la grădiniţă îmi aruncam ocheade cu un băiat bruneţel al cărui nume îmi scapă. Apoi au venit generala, liceul, facultatea şi eu am tot iubit băieţei, băieţandrii, adolescenţi şi bărbaţi. Am iubit des şi cu pasiune. Probabil că reuşeam să iubesc la fel cîte doi oameni pe săptămînă. Puteam s-o duc şi-n paralel şi chiar în universuri diferite.

Aveam o “mare iubire” care creştea undeva în Oneşti şi din care mă hrăneam în fiecare vară vreme de trei ani. Restul, pînă am devenit adultă,  i-am petrecut cu nostalgii iubind aiurea oameni nefericiţi pe coclaurile Gutinaşului. Pe lîngă iubirea provincială aveam şi relaţiile mele pasagere acasă.

Dacă făceam parte dintr-o gaşcă mă îndrăgosteam pe rînd de băieţii de acolo şi normal că aveam relaţii de iubire cu fiecare-n parte, dar mă pupam foarte rar, cu cel care merita pe deplin acest gest intim şi emoţionant. “Iubeam” şi cîte 3 ani ca mai apoi el-ul să vină la uşa mea să-mi spună ce greşeală a făcut. Inimă mare cum sunt ofeream şanse, dar ştiţi cum e… se sting sentimentele nehrănite cu pasiune şi reveneam la statutul de prieteni.

Primul sărut de-a binelea a fost la treişpe ani jumate cu iubirea de la ţară. Şi a fost exact aşa cum trebuie să fie: inocent, timid, simplu şi fără nicio tentă sexuală. Ne tremurau amîndurora genunchii. Tipul este căsătorit acum şi locuieşt în CT. Eu încă-mi amintesc cu drag de verile călduroase cînd ne băteam cu apă sau ne întîlneam în vie să ne ţinem de mînă.

Pe la şaişpe ani mi-am făcut un caiet unde-mi notam fiecare tip care “mi-a cerut prietenia” şi fiecare tip de care mi-a plăcut. Trăgînd linie eram fruntaşă în ale plăcutului şi am senzaţia că am fost prietena tuturor celor care-mi plăceau. Bunica-mi zicea amuzată de nehotărîrea mea: toţi cu nădragi, toţi mi-s dragi. Ani întregi mama a făcut mişto de mine asta pînă lucrurile au devenit serioase şi dintr-o floricică zîmbăreaţă am devenit sclava iubirilor neîmpărtăşite.

Mai tîrziu au apărut iubirile grele care picau ca plumbul pe umerii mei. Cam pe atunci m-am îndrăgostit cu totul de un coleg de liceu. Eram atît de îndrăgostită că dacă-mi zicea să fug cu el în China mă duceam fără să clipesc. Mulţi ani am tînjit după dragostea lui. Normal că am fost iubiţi, dar conştientă fiind că în ignoranţa lui nu-mi poate atinge valoarea sentimentelor şi conştientă că nu va reuşi să mă iubească aşa cum merit am plecat. Ca apoi să mă întorc spre nicăieri şi ani la rînd să-l visez ca pe un zburător menit să mă salveze din gheareţe iubirilor neînsemnate.

El s-a însurat devenind astfel zburătorul alteia, eu am depăşit acea iubire sfîşietoare care credeam c-o să mă bîntuie toată viaţa.

Prima noapte de dragoste, primul bărbat, prima depresie, prima fugă, prima întoarcere. Toate-s în mine şi le port pe-o pelerină argintată. Nu mi-e grea pelerina, parcă-i un fulg, parcă-s aripi care-mi dau elan să zbor tot mai sus. Nu am regrete! Nu mi-e teamă de trecut. Mă bucur să-l revăd pe facebook sau la vreun chef. Nu mi-e dor şi nu mi-e ruşine!

Acum nu mai iubesc mulţi. Chiar dacă se înfiripă flirturi nevinovate nu-mi mai pierd niciodată capul. Rămîn statornică bărbatului care mi-e alint şi dor.

Şi acum fug să-mi fac bagajul. La noapte plecăm în gaşcă spre Timişoara.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Elza
  10 May, 2010 at 6:59 am

  cu iubirile nu e de gluma…

 • Reply
  Rodica
  7 May, 2010 at 5:07 am

  Camerele inimii tale sunt locuite,asa ca nu esti singura… :)

 • Reply
  shmeny
  6 May, 2010 at 4:54 pm

  am iubit la 18 ani un baiat cu o vioara. uneori mai visez si acum, noaptea, ca ma prezinta parintilor :)

 • Reply
  Pagiă de jurnal - Cel care striga in pustie
  6 May, 2010 at 3:13 pm

  […] Românii fug de România, în loc să o construiască! Românii uită de România în loc să o iubească! Românii ignoră România, în loc să-i dea un sens! Când clopotul de la Râmeţ nu va mai […]

 • Reply
  Freyja
  6 May, 2010 at 1:30 pm

  parcă îmi citeam propria poveste… însă eu nu sunt încă statornică, n-am găsit floarea pe care să rămân pentru totdeauna…sau poate da, cu mici modificări în context…
  drum bun și distracție plăcută!

 • Reply
  pinguinulfurios
  6 May, 2010 at 10:33 am

  Te asteapta o leapsa la mine pe blog!

 • Reply
  VirtualKid
  6 May, 2010 at 6:28 am

  …multumesc pentru savoarea lecturii oferite!
  fabulos de simplu si adevarat!

 • Reply
  Adamutza
  5 May, 2010 at 11:48 pm

  Si eu la fel ca si tine am fost mereu indragostita…De abia tarziu, dupa 20 de ani, am realizat ca sunt indragostita de …dragoste! :)

 • Reply
  Ruxi
  5 May, 2010 at 7:29 pm

  Nimic nu se uita, totul e in noi!
  Drum bun, voua!

 • Reply
  Bianca
  5 May, 2010 at 10:34 am

  Un splendid moment de sinceritate, te admir că ai reușit cu atâta candoare să-l așterni aici… iubirile noastre ne-au modelat și ne-au dat aripi, aripi cu care să putem zbura spre adevărata fericire.

  Pe la Cluj nu vii? Doar Timișoara de data aceasta?

 • Reply
  xxlweblog
  4 May, 2010 at 7:58 pm

  :) Onesteanca iubareata ce-mi esti! Am auzit ca tare-i frumos la Gutinas.

 • Reply
  evergreenstory
  4 May, 2010 at 5:50 pm

  sper sa am. nu am prins loc la cuseta…

 • Reply
  Adelina
  4 May, 2010 at 5:04 pm

  Drum bun în Banatul meu! :)

 • Reply
  evergreenstory
  4 May, 2010 at 3:00 pm

  Dan – eu nu uit :) si la capitolul poze as putea sa ma numesc cu usurinta “colectionar” – am mii

  Marcel – ai aparut prea tarziu, sansele s-au epuizat odata ce l-am cunoscut pe Pustiul meu

 • Reply
  marcel
  4 May, 2010 at 2:18 pm

  Bravo !
  Nota 10 !

  P.s. – Mie nu mi-ai dat nici o sansa !
  Si… poate o meritam !

 • Reply
  Dan Gheorghe
  4 May, 2010 at 2:12 pm

  uneori mi-a dor de cel care eram cu 20 sau 30 de ani in urma. cu tot cu nereusitele mele. poate ca unele nu par azi la fel de rele ca atunci. e pacat totusi ca uitam. ne uitam pe noi insine. raman pozele. dar ele sunt atat de reci…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.