Odata ce devenim adulti si suntem practic aruncati in viata, devenim si responsabili. Nu exista un curs la scoala unde cineva vine si-ti preda despre cum sa fii adult, se presupune ca stii. Totul se intampla automat si din momentul in care faci 18 ani sau termini facultatea, devii responsabil de alegerile tale, stii cine esti sau cine nu esti si poti lua niste decizii corecte in viata. Teoretic descoperi asta pe parcursul celor 18 ani de dezvoltare in sistemul de invatamant si… in cartier, practic va spun eu ca nu e deloc asa.
Se presupune ca odata ce am atins o anumita varsta ne descurcam cu toate
Cu job, cu familie, cu lupte personale, cu frici si furii. Dobandim skill-urile astea de te mir unde si nu numai ca nu mai trebuie sa dam chix, dar tot ce facem trebuie sa fie impecabil. Lumea asteapta de la noi sa ne descurcam minunat in noul rol.
Ceea ce este o mare mizerie pentru ca ne descurcam foarte greu.
Abia reusim sa (ne) facem fata, abia stim cine suntem, abia pe la 30 de ani incepem sa spunem ca ne cam doare-n cot de ce zice nu stiu care despre noi, incepem sa intelegem cine suntem si cam ce am vrea sa fim mai departe.
Pretentiile astea de la societate sunt absurde
Nu avem niciodata timp sa stam cu noi, sa ne descoperim, sa ne aflam.
De mici trebuie sa bifam multe chestii – gradinite, poezii, rugaciuni, serbari, scoala, liceu, facultate etc. Nu investim foarte mult in dezvoltarea personala, pentru ca suntem foarte putin constienti ca suntem “o persoana”. In schimb ne luptam sa apartinem de un grup, sa fim la un anumit nivel, sa le facem pe plac parintilor, iubitilor, prietenilor. Ne luptam sa ne gasim locul nostru, fara sa stim de fapt daca exista. Ne luam dupa ce s-a mai facut inainte, urmam un traseu prestabilit si dumnezeu cu mila… vine el si momentul cand ne maturizam si stim (pe dracu’).
Exista cei care reusesc sa parcurga traseul mai devreme, care beneficiaza de luxul descoperirii inca din liceu. Dar ei sunt putini. Ei sunt privilegiatii. Noi, restul, masele, incepem mai tarziu. Am observat la prietenele mele si la mine ca undeva la 30 de ani incep niste schimbari in gandire si in abordarea unei situatii. Incepem sa ne acceptam pe noi insene mai usor, iar de acolo incep angoasele. Nu stiu la barbati, cred ca se intampla putin mai devreme…
Abia dupa 30 de ani iti dai seama ca ai vrea sa ai un an sabatic
Ai vrea sa pleci cu un sac de carti dupa tine si sa cutreieri lumea, ca banii sunt o motivatie temporara, ca satisfactiile din exterior sunt din ce in ce mai putine, ca timpul petrecut cu tine si cu cei foarte dragi este extrem de important, ca nu mai conteaza sa faci pe plac nimanui, ca a fi adult responsabil este destul de complicat si greu de manageriat…
Ce ma doare foarte tare este ca ne consumam multa energie cu bataliile mici, iar cand ajungem la bataliile mari suntem destul de epuizati. Ce ma doare este ca se investeste foarte putin in fiinta umana ca individ si foarte mult in ce reprezinta ea pentru societate. Ce ma doare este ca traim intr-o lume a consumerismului, ca muncim pentru profitul altora, ca ne numaram zilele de concediu si ca tanjim sa fim mereu altundeva… si nici macar nu e alegerea noastra. Ce ma oftica este ca devenim datori la banci pentru a avea o casa unde nu ne simtim acasa… si lista poate continua dupa bunul plac…
Nimeni nu ne da un an fara griji si responsabilitati
Mi se pare nedrept sa fim aruncati pur si simplu in viata. Poate sunt eu sensibila, poate nu asa functioneaza lumea adevarata, dar cred ca exista intrinsec nevoia de a (te) descoperi. Si nu cred ca mai ai chef si energie sa faci asta dupa ce stai 5 ore la facultate, probabil 4 ore la jobul part-time, faci o ora pana acasa unde nu ai nimic de mancare si nici camasa calcata pentru a doua zi.
Inainte sa treci la statutul de adult sa primesti anul ala in care nu trebuie sa mergi la scoala, in care nu trebuie sa iei nicio decizie importanta… anul ala in care sa te descoperi, in care nu ai grija examenului sau a chiriei, anul ala in care sa te gandesti la tine, la ce vrei sa faci, la cine vrei sa fii. Anul tau din viata ta in care este numai despre tine si nu despre ceilalti.
Ar fi bine pentru viitoarele generatii, pentru parinti, pentru stat si pentru societate.
…
Intre timp ma lupt cu mine insami sa nu-mi zbor creierii
Incerc sa descopar in fiecare zi cate ceva, desi ma simt complet epuizata
Fac teme la germana si franceza
Invat la digital marketing
Caut raspunsuri si intrebari
Nu ma trezesc la timp, nu merg la sala, nu (mai) citesc literatura.
Planuiesc calatorii
…
Traim vremuri foarte interesante.
Cu bine,
Evergreen
Cover: Andy Kehoe
7 Comments
Dan
27 November, 2016 at 8:16 pmUite, eu sunt acum după un episod de criza existențială, pot sa înțeleg ce vrei sa spui. Și e minunat, parca am trecut la alt nivel de conștiința. M-am tot gândit cum de am ajuns sa am criza asta și da, lipsa timpului petrecut cu mine a fost cauza. Cred ca m-am oprit din iureșul asta existențial-cotidian, pentru prima data în 15 ani.
E super tare ca citesc asa ceva în limba română :)
Felicitări pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, Rox! And you’re funny ;))
Evergreen
1 December, 2016 at 12:13 pmDan, multumesc :)
Mihaela
14 October, 2016 at 4:52 pmTu transmiti aceste lucruri prin blog.
Ca ai nevoie ”sa fii salvata”. Sau ”ajutata”.
Nu e o judecata, cum ca n-ar trebui sa faci acest lucru, e un raspuns la ce ai intrebat.
Poate doar le impartasesti, gen scrii despre ce traiesti, despre ce ti se intampla samd.
Dar undeva unde vad durere emotionala, simt nevoia sa intervin. Parca nu-mi vine sa vad si sa trec mai departe.
Empatie, presupun.
Wk frumos si tie, :)
Mihaela
14 October, 2016 at 11:09 amDaca as continua, as spune ca dorinta de a avea un buton pe care sa apesi ca sa incetinesti ritmul arata nevoia de a controla totul. Insa consider ca n-am spus acest lucru, caci nu-i frumos nici sa te psihoterapiez, nici sa fac analiza pe blogul tau.
Toate cele bune iti doresc. :)
Evergreen
14 October, 2016 at 2:06 pmStiu ca sunt un control freak. Stiam inainte sa ma apuc de terapie si stiu si acum. Nu asta fac oamenii, iau ceva si-l trec prin filtrul propriu (analizeaza) si apoi isi trimit opinia mai departe? E OK, m-am obisnuit cu asta. Consider, totusi, ca mai presus de a ma analiza pe mine, oamenii au nevoie sa inteleaga ce anume din ei rezoneaza cu ce scriu eu, de ce simt nevoia sa ma traga de maneca, sa-mi spuna cum ar trebui sa fac, sa ma “salveze” etc.
weekend frumos!
Mihaela
14 October, 2016 at 4:46 amSlow down.
In activitatile zilnice. Fa-le intr-un ritm mai incet, mai lejer.
Nu e sfarsitul lumii daca nu faci un anumit lucru sau un altul.
Si ia-ti pauze. Pauze de petrecut timpul intr-un mod placut, frumos.
Doar cu tine insati, uneori. Alteori, cu cei dragi. Astfel iti incarci bateriile.
Altfel exista riscul sa ajungi la nervous breakdown.
O spune Stan Patitul.
(daca sunt prea intruziva, atrage-mi atentia.
Uneori din dorinta de a face bine, mai dau cu batul in balta, cum se spune.
Nu te cunosc, dar te citesc de mult, si imi place ceea ce citesc pe blogul tau)
Evergreen
14 October, 2016 at 9:18 amHa ha ha. As vrea eu sa am butonul sa slow down.