Secvente

Notă de fapt

may_smallFilele din calendar se rup. Nu ţin niciodată pe douămiiopt pe peretele cu zile. Nu le mai număr şi nu le mai succed în nici o ordine firească sau aleatoare. La mine ordinea e dezordine. Deşi nu pare.  Prefer să le închid şi să respir de început. Pătrăţelele din calendar se taie cu un X roşu. Au trecut … au mai rămas X zile pînă… Azi. E o problemă universală cea a timpului. De fapt, sunt o mie de probleme universale cu care ne pierdem minţile: timp, spaţiu, iubire adevărată, principiu, prietenie, minciună, moarte (sau de ce nu cad stelele din Carul Mare?)… Şi pentru nici o problemă de acest gen nu avem un răspuns concret, credibil, convingător şi clar. Ne lăsăm purtaţi de diverse răspunsuri plauzibile pe moment, în funcţie de interlocutor, climă şi nivel alcoolic în sînge. Sau în funcţie de adrenalina produsă de o ţigară mai tare. Mîine o luăm de la capăt lipsiţi de convingerea zilei de ieri. Mai dramatic este cînd uităm cu desăvîrşire care a fost întrebarea şi alergăm haotic printre răspunsuri. De obicei luăm ce ne convine pe moment, cît să nu cădem în propria dizgraţie. Uneori e bine s-o laşi mai moale cu tine însuţi. Alteori prea te moleşeşti.

Gînduri confuze de om paranoizat la maxim.

Nu ştiu. Mi s-a părut întotdeauna un răspuns mai clar decît alte mii. Altele bine construite, cu argumente şi exemple faptice. Cînd mi-ai zis nu ştiu, am înţeles perfect şi nu mai deschid o polemică pe răspunsul tău. Nu şti şi gata! Mai bine că mi se uscase gîtul.

Eu aş vrea să ştiu pînă unde pot să urc.

Climaxul apare cînd ne înfierbîntăm cu toţii şi suntem la un pas de luptă. Deşi fiecare îşi aplică propria problemă la nivel individual şi îşi răspunde tot pentru sine. Norocos cel ce nimereşte stări asemănătoare şi îi zboară mintea pentru a convinge.

Mă întreb fix în acest moment cîţi oameni simt exact ceea ce simt eu? O foame tîmpită şi o sumedenie de cuvinte fără rost? Şi încep s-o dau a la Foer cu întrebări din alea grele. Nu înţeleg de ce ne complicăm cînd putem trăi aşa, într-o normalitate uşor de înghiţit.

! Mulholland Dr mi-a spart capul încă din primele cinşpe minute. E în stand by. Am văzut jumate din filmul RocknRolla, în regia lui Guy Ritchie, care cred că s-a tîmpit de la Madonna. Nu am înţeles mare lucru, plus că era piratat aiurea.

! Am citit juma din cartea “Albastru nemărginit, aproape transparent” a lui Ryu Murakami (asta pentru că la Tîrg am fost aşa de entuziasmată că l-am confundat cu fra-su, Haruki). De obicei nu mă las şi duc cartea la bun sfîrşit, dar asta mi-a mîncat ficaţii şi am închis-o cu un zîmbet triumfător. Numele japoneze sunt oribile şi greu mi-am dat seama de sexul personajelor. Două cuvinte caracterizează cartea: sex şi droguri. Not my type.

! Am avut tentativă de a citi “Nostalgia” a lui Cărtărescu (poate veţi arunca cu roşii), dar mi-a amintit de G. Călinescu şi a rămas în stand by. Poate nu era momentul.

! A rămas “Evanghelia după Isus Cristos” a lui Saramago. Ea m-a captivat.

Cheers!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  evergreenstory
  11 January, 2009 at 12:48 pm

  Cristi… mi-a dat failure notice asa ca uite adresa mea aici:
  evergreen4_21century@yahoo.com

 • Reply
  evergreenstory
  10 January, 2009 at 11:48 am

  ti am dat mail :).

  multumesc pentru ajutor

 • Reply
  Cristi
  10 January, 2009 at 11:42 am

  Hey.
  Imi poti da adresa ta de mail ?
  Am o propunere pentru a strange putini bani pentru cazurile tale.
  It’s not much, but it could work a meal for a day.

  Multumesc.

 • Reply
  martisor
  8 January, 2009 at 6:35 pm

  Tocmai ma gandeam de care sa ma apuc. Si ca sa nu am mustrari de constiinta ca sigurul factor ce a contat pana la urma a fost bunul plac, poate o sa fac o loterie. Pun 5 carti pe pat, le amestec, inchit ochii si pe care pun degetul, aia sa fie.

  Cat despre nu stiu… Mie intotdeauna mi s-a parut cel mai aiurea raspuns :)
  Mi-am dorit sa am un raspuns, bun, prost, numai “nu stiu” sa nu fie. Pentru ca cel putin ceva trebuia sa stiu! Inca ma mai lupt cu el. Si inca nu-l accept. M-as razboi o suta de ani cu cineva care mi-ar spune ca nu stie. Pentru ca trebuie sa faca in asa fel incat sa stie! Ceva, orice… :D

 • Reply
  james crissilv
  7 January, 2009 at 9:00 pm

  Omul are nevoie de termene limita pentru a inainta…
  O seara minunata iti doresc

 • Reply
  piticugras
  7 January, 2009 at 7:58 pm

  imi place la tine aici. mereu e cald si placut. te invidiesc.

 • Reply
  9vieti
  7 January, 2009 at 6:48 pm

  am luat nota de aceasta nota :)

 • Reply
  evergreen
  7 January, 2009 at 1:13 pm

  dau poze si blog, mai bine :))))

 • Reply
  lumea-in-dungi
  7 January, 2009 at 1:12 pm

  ce comic ar fi sa-ti lipesti cu scoti toate filele de calendar, si sa pastrezi toate calendarele de cand erai mica, si cand esti batrana sa le inmanezi mai departe: ‘uite, astia au fost anii mei..’

 • Reply
  raggio
  7 January, 2009 at 12:03 pm

  Şi eu am lăsat baltă “Nostalgia”. Am vrut să o citesc acum vreo 3 ani, dar nu m-a prins.
  Acum e în stand by “În noapte” a lui Haruki Murakami. Nici asta nu mă fascinează. .9

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.