Confesiuni

Sunt pro viata si pro libertate de alegere

Roxana Andrei Irule

Nu am inteles niciodata de ce pro viata exclude automat pro alegere. Inteleg ca oamenii simt nevoia sa-si exprime vehement opinia, cu totii o facem, dar anularea asta nu mi se pare corecta.

Cred ca in sinea noastra toti suntem pro viata, dar suntem constienti de realitatea in care traim

Sunt pro viata, dar asta nu inseamna ca sunt de acord sa se interzica avortul. Mi se pare aberant ca in 2017 Biserica Ortodoxa Romana isi doreste sa aiba un cuvant de spus in alegerea mea personala. Da, ar trebui sa promoveze ideea de viata, dar la pachet cu educatia sexuala si… educatia in general. Si nu numai BOR, ci toata lumea, pe unde poate, diriginta la scoala, parintii, profesorii mai implicati in dezvoltarea elevului ca am, medicii de familie, consilierii din scoli, ONG-uri. Peste tot sa se vorbeasca de sex, cum vorbim de paine. Chiar si la slujba de duminica, dupa toate pildele din Biblie, popii ar trebui sa-si scoata capul din… sutana si-ar trebui sa discute cu femeile si barbatii deopotriva, ca o persoana care traieste in 2017! Mai avem un pic si ne teleportam sau dezvoltam viata in alte sisteme solare si in Romania preotii militeaza sa facem sex doar ca sa ne reproducem.

Cred ca-s mai mult impotriva avortului ca idee de baza: sa nu omori si sa nu treci prin chinurile prin care trece o femeie cand ajunge pe masa de operatie. Dar in loc sa incerc sa impun cuiva sa nu faca avort as incerca sa implementez un sistem prin care sa primeasca suport, inainte si dupa evenimentul nefericit.  Adica orice clinica si orice spital de stat unde se pot face avorturi sa aiba un cabinet cu un medic psiholog cu care femeia poate discuta inainte. Sa fie tratata ca o fiinta umana si nu ca o capra. Sa fie protejata pentru ca este intr-un stadiu extrem de vulnerabil si ne vrem societatea sanatoasa la cap. Sa stie ce o asteapta pe plan fizic si emotional, sa inteleaga tot procesul, sa primeasca si dupa trauma. Sa i se ofere gratuit consiliere cel putin sase luni. Si de ce nu, si barbatului implicat in situatie.

Eu nu cred ca exista pe pamant o femeie care zice, ah, uite, sunt gravida, ma duc sa fac avort si sa faca un dans al fericirii. Cred ca e un proces dureros, mai ales acum cand sunt atatea metode contraceptive pe piata, mai ales daca stii de ele. Dar se intampla si se poate intampla oricui, nu numai nimfomanelor care nu se pastreaza pana la casatorie, si nu e timp de regrete tardive.

Inainte, cand nu existau prezervative si pastile, devenise un fel de stil de viata (am auzit povestile) sa faci avort pe ascuns intr-un beci sau sa-ti faci singura. Andrele, lamai, carat mobila prin casa… tot felul de povesti care mai de care mai ingrozitoare. Si batranele pe care le vedem acre si nefericite in troleu fac parte din generatia cu andreaua-n uter si nu vrem sa ne intoarcem inapoi in trecut. Poate de aia sunt asa inraite… si nu vrem sa fim o generatie de batrane acre.

Durerea ingrozitoare din timpul avortului

Foto: Alicia Patterson Foundation

De ce avortul este doar o problema a femeii?

N-am auzit pana acum ca o femeie inseminata artificial a decis sa faca avort. Deci de cele mai multe ori exista si un tata implicat in decizie. De ce cand o femeie merge la avort este tratata ca un animal venit la taiere, dar nimeni nu-l trage de maneca si pe purtatorul de sperma? Ma rog, nu-s de acord ca medicul sa faca niciun gest brutal si nici sa traga la raspundere pe nimeni. Fiecare om are dreptul sa faca ce vrea cu corpul lui (mai putin sa te schilodesti pentru beneficii), inclusiv eutanasierea.

Barbatii ar trebui sa posteze si sa fie afectati la fel ca femeile. De obicei o astfel de decizie se ia in doi si nu e numai femeia de vina ca nu a avut grija, ca nu s-a protejat. Vorbim de purtatorul de la capatul celalalt al penisului. Si el este la fel de implicat si de “vinovat” ca… n-a iesit la timp, ca a refuzat sa poarte prezervativ… ca orice.

Interzicerea unui lucru nu face decat sa creeze probleme

Preot in caruta la mars pentru viata

Marsul pentru viata in Constanta – Fotografie de Maria Nicolae

Se ridica ziduri, oamenii sapa tuneluri. Se interzic avorturile, femeile isi vor face singure. Se interzice consumul de alcool, oamenii isi deschid retele proprii. Se interzic prezervativele, oamenii gasesc alte metode. Se interzic imigrantii, reincepe business-ul de trafic de organe pentru un pasaport. E un lucru dovedit. Creste criminalitatea indata ce se apuca statul sa interzica. Si la noi nu statul, ci biserica, fratie. Biserica noastra crestina si imbecilii de la Coalitia pentru Familie instiga toti spalatii pe creier sa aiba o astfel de atitudine. N-am invatat nimic din istorie si asta ma intristeaza profund.

Stiu ca avortul inseamna crima si ca fatul simte inca din primele clipe in pantecul mamei. Pe de alta parte, mama este cea care stie daca poate sau nu sa faca fata unei asemenea responsabilitati. Ca sa nutrim la o viata mai buna ar trebui sa ne oprim sa mai aducem pe lume copii pe care sa-i traumatizam. Daca vrem sa fim o natie de oameni sanatosi, atunci ar trebui sa mergem la sate si sa discutam cu toate femeile care din nestiinta aduc pe lume cate 8 copii si apoi “ii dau la camatari” pentru o paine.

Nu stau sa discut aici moralitate si de ce dracului mai faci copii cand esti muritor de foame, pentru ca intram in alte zone. Sparg bula si ma gandesc la copiii cu care am trait la bunica la sat. Eu am avut norocul sa am acces la informatie si sa-mi spuna mama cand eram mica cum sta treaba cu sexul si copiii. Dar copiii aia se trezeau la 5 dimineata in vacanta si plecau cu parintii la camp. sau cu vacile la rand. Nu stateau ei la discutii profunde despre menirea omului pe pamant si nici despre noile metode contraceptive aparute, munceau cot la cot cu parintii, ieseau la baute si la dans si eventual faceau sex. Si isi luau bataie. Foarte multi dintre ei isi luau multa bataie.

Asta ar trebui sa ne sperie, intrige si ingrijoreze: numarul ridicat de oameni needucati (uluitor dar unii nu stiu cate secunde sunt intr-un minut) si violenta asupra copiilor. Si sa nu aud ca puteau sa invete carte ca este o prostie uriasa. Un numar scazut de oameni isi depasesc propriile limite si fac un pas mai departe, cei mai multi raman in propria conditie de om cu trai la sat sau un oras mititel de cine stie unde.

Am o intrebare pentru toti cei care au iesit la marsul vietii

Daca vreti ca avortul sa devina ilegal cati copii nedoriti sunteti dispusi sa infiati?

Cu bine,
Evergreen

Foto: 7est

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.