Chill

O viaţă de rezervă

Am terminat acum cîteva minute romanul “O viaţă de rezervă” scris de Jodi Picoult şi încă îmi trag nasul în urma plînsului.

Nici nu ştiu ce să scriu exact. Mi-a amintit oarecum de “Extrem de tare şi incredibil de aproape” a lui Safran Foer datorită personajului principal – un copil de-o inteligenţă admirabilă care reuşeşte să captiveze cititorul prin monolog şi dialog bine construit.

Povestea este a Annei, o adolescenţă de 13 ani care-şi dă părinţii în judecată pentru emancipare medicală. Ea a venit pe lume programată genetic pentru a o salva pe sora ei, Kate, bolnavă de leucemie acută.

Cartea este împărţită în tablouri individuale ale personajelor implicate în firul narativ: părinţii, fraţii, avocatul şi o fostă iubită de-a lui. Îmi place stilul acesta. Unghiul subiectiv al fiecărui personaj, deşi uneori devine previzibilă povestea. De apreciat talentul lui Jodi Picoult de a se juca şi experimenta psihologia mai multor personaje. O mai admir şi pentru documentaţia sa din diverse domenii: legislaţie, medicină, astrologie…

Este uşurică, dar destul de gravă la nivel emoţional. Ştiţi dramele americane la care plîngi fără să vrei? Ei bine, cam asta e, dar nu e de lepădat pentru că reuşeşte să trezească emoţii în cititor şi asta e mai presus de clişeele folosite de autoare.

Acum urmează să văd şi filmul: My sister keeper care bănuiesc că este la fel de emoţionant, deşi mă îndoiesc să urmărească firul narativ al cărţii.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  evergreenstory
  30 May, 2010 at 8:30 pm

  Adelina – :D

  Rux – vreau sa-l vad :)

 • Reply
  Rux
  30 May, 2010 at 7:46 pm

  Filmul e de nota 10. Fugi de uita-te la el ca n-o sa-ti para rau.

 • Reply
  Adelina
  30 May, 2010 at 6:05 pm

  Mulţumeeeeeesc! :))

 • Reply
  Adelina
  30 May, 2010 at 5:41 pm

  Eu am văzut filmul anul trecut. Mi-a plăcut enorm! Mi-ar plăcea să citesc şi cartea. Nu mi-o împrumuţi şi mie după sesiune? În 2 zile o termin. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.