Secvente

pastel

N-am mai desenat demult. Am lăsat culorile să se usuce în tuburi şi zîmbetul să-mi îngheţe pe mutră. Aş putea să fac mai multe piruete pe zi, poate aşa nu mai fac febră musculară de la prea mult entuziasm. Dar nu le fac din inerţia de a fi în pas cu turma. Stau ţintuită şi cocoşată în faţa ferestrei şi privesc într-un gol nepăsător. Ar putea fi un gol atrăgător, dar nu, ăsta e afurisit!

Cel mai tîmpit lucru care i se poate întîmpla unui om este să-şi piardă încrederea în sine. Poate-i hipersensibilitatea de vină sau poate e doar pensula care se plimbă agale pe chipuri neştiute. Încrederea în sine se pierde atunci cînd alţii vin şi-şi bagă mîinile pîn’ la cot în culorile tale ca mai apoi să mîzgălească din propria-i perspectivă un altceva. Unul mai bun, zic ei.

Nu am mai zgîriat de mult pereţi. Am preferat să-mi rod unghiile pe ascuns. Îmi plăcea să zgîrii pereţi grunjoşi care să-mi lase urme adînci. Am pierdut anumite plăceri menite să mă elibereze din stări. Acum ţin stările strîns la piept. Sunt rare ca macii din grădina mea nevăzută. De aia le ţin aşa.

Cel mai tîmpit lucru care se poate întîmpla unui om după ce-şi pierde încrederea în sine este să nu mai găsească începutul şi să creadă că orizontul e prea departe pentru el. Să se bîlbîie în neştire. Să-şi frîngă degeţelele. Să se privească într-o oglindă murdară şi să-şi şoptească cuvinte de curaj. A face asta de unul singur într-o baie care nu e nici măcar proprietate personală este dovada unei incapabilităţi majore.

Nefericiţii şi-o caută cu lumînarea. Mi-s dragi. Trăiesc!

Nu vreau să nu mai vreau să desenez. Nu vreau să mă cuprindă teama. Nu vreau să mă atingă acele mantii argintate purtate cu iluzii supreme de diverşi trecători. Nu vreau aripi. Nu vreau sclipiri.

Cîndva puteam s-o fac mai bine. Pe asta. S-o scriu mai bine. S-o rumeg mai cu suflet. Dar poate asta-i maturizarea – incapabilitatea mea de a mai trăi la maxim anumite sentimente.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  dionisa
  20 May, 2010 at 11:46 am

  Nu, nu e maturizarea de vina. Poate e o alunecare in obisnuinta, sau o resemnare sau orice altceva… si ai sa iti dai seama in timp, ca emotii extreme te pot incerca si atunci cand te consideri matur… ca intensitatea trairilor e aceeasi, la orice varsta, daca trairile sunt autentice, difera doar modul in care le privesti…

 • Reply
  alexxa
  19 May, 2010 at 11:50 am

  f frumos…
  …subscriu, si eu simt ca odata cu “maturizarea” imi pierd sensibilitatea… (sau cel putin, imi place sa cred ca asta-i motivul :D)

 • Reply
  pinguinulfurios
  19 May, 2010 at 10:24 am

  Foarte frumos. Pana de curand pictasem aproape toti peretii din casa!
  Dar nefericitii nu si-o cauta cu lumanarea. Se poate intampla ca cineva sa-i ingenuncheze. Si pana se ridica, trec prin chinuri groaznice.
  Si uite asa am revopsit toti peretii ca sa acopar picturile….

 • Reply
  Elza
  19 May, 2010 at 7:40 am

  mai deseneaza… mai viseaza… e pacat de nu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.