Viață verde

Pentru cei mai puțin norocoși ca mine…

Strâmb din nas la mâncare. Și mă vait că n-am suficiente haine să port pe la nu știu ce petrecere, când am două dulapuri pline-ochi care conțin haine pe care nici măcar nu le-am purtat. O ard fițos uneori și dau banii pe pachetele de țigări fără să clipesc. Mă gândesc ce să-mi iau cadou de sărbători și pe unde să mai petrec.

Alții nu au norocul meu, să zicem.

Și da, probabil că ar trebui să mă ocup de donații și campanii și de ajutorarea celorlalți pe tot parcursul anului, nu numai de Crăciun când ne apucă pe toți bunătatea. Dar nu pot, pentru că da, în restul timpului mă gândesc la mine și la ce să fac să reușesc în viață. Mă gândesc la ai mei și nu la ceilalți.

Când vine decembrie se activează-n mine o senzație că trebuie să fac ceva să schimb lumea. Mda, cu o floare nu facem primăvară și nici nu înfrumusețăm decorul. Dar cu floare putem face pe cineva să zâmbească. Așa că împreună cu niște oameni dragi mie, am decis ca de Sărbătorile astea să punem mână de la mână și plini de entuziasm să ajutăm cum putem pe cei care n-au avut norocul să se nască într-o familie care să-i sprijine.

Așa că am contactat Fundația Macrina care ne-a trimis următorul mail:

Buna ziua,

 ”Tin sa va multumesc in numele echipei si al copiilor pentru bunele intentii pe care le aveti de a-i ajuta pe acesti micuti aflati in grija noastra. In apropierea sarbatorilor de iarna copiii nostri pregatesc o mica serbare pentru oaspetii care ne viziteaza si va asteptam cu drag la noi, impreuna cu familia. Nevoi ar fi multe pentru acesti copilasi, insa asa cum v-am mai spus, ar fi foarte bine daca ati putea aduce alimente(faina, ulei, zahar, orez, bulion, paste) pentru ca suntem intr-o perioada nu tocmai buna si avem nevoie de alimente ca de aer. Produsele de curatenie sunt binevenite, rechizitele de asemenea, chiar si haine folosite, jucarii. Cum se apropie iarna, copiii au mare nevoie de incaltaminte pentru sezonul rece(cizme, ghete).
Sunt 31 de copii cu varsta cuprinsa intre 6-18 ani, 15 baieti si 16 fete(2 copii-de la 6 pana in 10 ani, 20 de la 10 pana la 14 ani, 2 de la 14 pana la 16 ani, si 7 de la 16 la 18).
Fundatia Sfanta Macrina a fost infiintata in 1996, si de atunci deruleaza 3 programe: centrul de zi(cu un numar de 80 de copii), centrul rezidential(cu un numar de 31 de copii) si locuinte protejate pentru tineri-apartamente sociale(cu un numar de 12 beneficiare-fete). Obiectivul principal al acestei fundatii il reprezinta reintegrarea sociala a copiilor si a tinerilor care se confrunta cu situatii sociale grave, prin oferirea unui complex de servicii sociale care include : protectie, ingrijire, educatie, formare profesionala si integrare.
Fiecare program se adreseaza unui grup tinta, reprezentat de copii aflati in dificultate, familii dezorganizate,  copii care se confrunta cu dificultati socio-economice, copii care sunt victime ale abuzului si neglijarii. Centrul rezidential tinde sa: stimuleze motivatia beneficiarului de a se integra in societate; sa alcatuiasca un sistem de valori pe care sa-l urmeze si sa-l respecte, sa imbunatateasca relatiile sociale; sa stimuleze increderea in sine; sa invete copiii principiile care decurg din traiul independent, autonomia, siguranta de sine, autocontrolul si creearea unor premise de reintegrare in familiile naturale. Membrii echipei multidisciplinare urmareasc permanent constientizarea si exprimarea optima de catre copil a propriilor nevoi, preocupari, preferinţe, curiozitaţi.
Copiii rezidenti vor fi foarte incantati sa va cunoasca si sa va aiba alaturi. Multumim pentru ajutorul pe care il oferiti acestor micuti. Va asteptam cu drag la noi.
O zi buna!”
Și pe care intenționăm să-i vizităm pe 23 decembrie. Propun să ne strângem mai mulți, cineva să fie îmbrăcat în Moș Crăciun, cineva să aducă o chitară și să și colindăm cu ei. Pentru că Oana, persoana de contact de la Macrina, a spus că nimeni nu face asemenea gesturi și că s-ar bucura mult copiii.
Pe 20 și 21 decembrie organizez o întâlnire cu toți cei care vor să doneze haine, jucării, bani sau alimente, voi scrie locul și ora când îl aflu. Atât pentru copiii de la Macrina, cât și pentru Familia Crăciun despre care am scris acum câteva zile. Mai apoi ne organizăm și mergem împreună în vizită.
Chiar dacă nu aveți haine, bani, alimente sau jucării, dați mai departe anunțul meu. Sper din suflet să reușim să strângem câte ceva și să le aducem un zâmbet de sărbători.
cu bine,

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.