Chill

Pînza de păianjen

A mea, a ta, a Cellei Serghi.

Nu am terminat cartea. Sunt abia la jumătate, dar nu mai am răbdare să ţin numai pentru mine pînă la final.

Este o carte minunată! M-a captivat atît de tare, încît noaptea, după încercări teribile, îmi adun ultimele puteri pentru a mai parcurge cîteva pagini.

Personajele sunt construite atît de bine, încît te îndrăgosteşti de ele numaidecît, ba chiar empatizezi de-a binelea. Astfel, m-am trezit suferind cot la cot cu personajul principal, pe numele său Diana.

Romanul este construit cu grijă, să nu-ţi dea tot, să te lase să tînjeşti şi să speri, să visezi tu cu ochii deschişi şi noaptea să mai vrei, din ce în ce mai mult.

Fiind roman de debut mă aşteptam să fie stîngaci şi dificil de parcurs, dar spre surprinderea mea este una dintre cărţile pe care le voi păstra în suflet pentru totdeauna. Cu atît mai mult cu cît autoarea este romîncă, simţul meu patriotic creşte considerabil.

Este o poveste despre prietenie şi despre viaţă cu toate încercările ei, o viaţă ca o pînză de păianjen care te ţine captiv(ă) pînă ce îţi dai duhul… sau pînă ce porneşti spre eliberarea ta.

Nu pot să spun în cuvintele mele ce simt atunci cînd revin în lumea Dianei şi a Ilincăi, o lume care mă fascinează şi mă trimite înapoi în timp şi totuşi într-un timp atît de prezent. Convenţii sociale, etichete bazate pe fizic, nevoia de scăpa din ghearele familiei prin aruncarea în braţele unui bărbat, nefericire, o dragoste eternă care bîntuie în fiece moment şi tot aşa.  Nu este un roman patetic. Şi nici un roman cu clişee. Şi nu are dialog rupt din fantastic. Este altceva! Un altceva care te ridică pînă în ceruri ca mai apoi să te zdrobească de pămînt.

Mi-ar plăcea să reuşesc să fac o ecranizare, numai că nu cred că mă voi ridica niciodată la un asemenea standard, la un asemenea nivel de simţire.

Păcat că avem autori atît de străluciţi, că literatura romînă nu capătă interes. Acest roman trebuie să fie obligatoriu, precum şi Fiul risipitor al lui Radu Tudoran sau Elevul Dima dintr-a şaptea al lui Drumeş sau Lorelei, roman care a reuşit să mă deprime zile în şir, excepţional scris de Ionel Teodoreanu.

Vă rog, dacă aveţi ocazia citiţi Pînza de păianjen! Merită! Şi ca să fiu în trend, e fenomenal!

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Ada
    6 March, 2013 at 2:14 pm

    este cartea mea de suflet!

  • Reply
    Elena
    22 February, 2010 at 8:44 pm

    Am terminat cartea acum o saptamana si tot nu`mi ies din cap personajele,intamplarile…Balcic si malul marii…Permite`mi sa`ti recomand,desi e foarte probabil sa fi citit deja ” Scrisoare de dragoste” Mihail Drumes…astept pareri

    Elena ( colega Alexei de ap)- ca si recomandare:))

  • Reply
    Andreea
    8 February, 2010 at 1:06 pm

    Eu am terminat acum câteva zile “Pânza de păianjen” şi ştiu exact ce vrei să spui. Într-adevăr, e fenomenală. :)

  • Reply
    alessya20
    6 February, 2010 at 9:55 am

    Si eu am citit-o … e extraordinara :) una dintre cartile care mi-au placut cel mai mult

  • Reply
    Dana
    6 February, 2010 at 12:19 am

    Imi pare bine ca sunt redescoperite carti ca “Panza de paianjen”, “Fiul risipitor”, “Lorelei”, etc..Au fost cartile tineretii mele, le-am citit, prima oara, acum mai bine de 30 de ani si de atunci le-am recitit de nenumarate ori cu aceeasi placere. Exista multe romane grozave scrise de Ionel Teodoreanu, Radu Tudoran, Hortensia Papadat Bengescu, Cezar Petrescu,Yvonne Henriette Stahl etc..N-am inteles niciodata de ce in scoala se studiaza tot felul de povesti, romane si poeme sinistre, greu de digerat si de inteles, cand exista adevarate perle literare, mult mai aproape de sufletul cititorului.

  • Reply
    evergreenstory
    5 February, 2010 at 5:01 pm

    ok. te anunt :)

  • Reply
    raggio
    5 February, 2010 at 4:59 pm

    Atunci ar tb. să o aibă fratele meu. Că-şi ia şi cărţile de la Jurnalul şi de la Adevărul. Dacă nu, aştept până o termini. Ne întâlnim când vrei. Îmi spui cu 1 zi înainte ca să-ţi fac ciocolată. :)) Serios. Deci mă plictisesc, de-aia îţi scriu atât. :))) Mă pun să mă uit cu Edu la ultimele ep. din Jericho.

  • Reply
    evergreenstory
    5 February, 2010 at 4:49 pm

    e scoasa de jurnalul national, parca. vezi pe la astea de ziare. ori, ti-o imprumut eu dupa ce o termin. asa avem motiv intemeiat sa bem o cafea. de doua ori. o data cand ti-o dau si o data cand o iau inapoi :D:D:D

  • Reply
    raggio
    5 February, 2010 at 4:46 pm

    Eu n-am citit-o. :( Încerc să fac rost de ea, că m-ai făcut curioasă.

  • Reply
    Camelia
    5 February, 2010 at 3:53 pm

    Eram foarte curioasa sa vad ce parere iti face cartea asta, mie mi-a schimbat total ideile legate de literatura romana (dupa o facultate de litere in care am citit numai carti de care nu vreau sa-mi amintesc). Si am citit toate cartile de care ai zis, si nu se fac in facultate!:))

  • Reply
    evergreen
    5 February, 2010 at 3:48 pm

    nuuuuuuuuuuuuuu :(

    Bia – o sa scriu aici ce si cum

    Ionouka – sa faci poze multe la air, da? sa-mi arati si mie. asa de rau imi pare ca nu pot ajunge :((((((((

    :*:* pup doamnele fenomenale

  • Reply
    ionouka
    5 February, 2010 at 3:44 pm

    O da, o carte tare fina. o sa fii trista cind se termina…

  • Reply
    Bia
    5 February, 2010 at 3:28 pm

    Sunt extrem de curioasă cum va evolua relația ta cu personajele până la final… mie finalul mi-a plăcut cel mai mult (sper să fie și pe gustul tău).
    Cartea chiar e remarcabilă :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.