Ca-n viață, ca-n filme

Prietenilor si amicilor din diaspora: iesiti la vot

Mi s-a facut atat de dor de acasa incat am zis ca nu (mai) conteaza nimic altceva decat sa pun piciorul in avion si sa cobor in Bucuresti. Sa-mi vad oamenii, sa merg pe strazile pe care le-am batatorit ani la rand, sa ma tina mama-n brate. Sunt printre cei plecati care tanjesc sa se intoarca acasa, dar care inca mai asteapta.

Iesiti la vot, va rog frumos 

Mi-a scris cineva mai demult ca vreau sa schimb lumea. Nu toata, dar as vrea sa dau o mana de ajutor s-o schimbam pe aia unde ne desfasuram vietile. Poate asa sunt eu, optimisto-idealista care crede in puterea schimbarii. Tocmai de aia va indemn: iesiti la vot.

Celor plecati de acasa, celor care nu vor sa se mai intoarca…

Iesiti la vot daca v-ati indignat ca englezii au votat Brexit. Iesiti la vot daca v-a dezgustat gandul ca America va deveni “great again” sub conducerea lui Trump. Iesiti la vot daca v-ati ofticat la aflarea gandului ca tarile din jurul Romaniei isi pleaca, capul in fata lui Putin si adopta o atitudine pro-rusa. Puneti stampila daca va ingrozeste gandul ca Franta ar putea fi condusa de Le Pen, ca in Turcia profesorii si intelectualii sunt inchisi si torturati si cenzura e la ea acasa.

Ce legatura are? Inseamna ca va pasa. Din moment ce aveti o reactie legata de alte tari, inseamna ca aveti o opinie. Deci va pasa. Atunci va rog sa va pese si de Romania. Daca nu pentru voi, ca nu vreti sa mai puneti picior inapoi, pentru cei ramasi acasa, pentru mine, care vreau sa ma intorc, pentru prieteni, bunici, familie.

Iesiti la vot ca atunci cand va intreaba cineva de unde sunteti si spuneti “Romania”, sa nu mai fie nevoie sa adaugati rapid “o tara foarte, foarte frumoasa, dar din pacate a fost condusa de hoti corupti, fost securinti, penali mincinosi… si e in starea in care e” sau sa nu mai spuneti repede “nu suntem toti rromi”.

Poate daca Romania se schimba, se schimba si sistemul educational si nu ne mai intersectam cu turme de melteni si cocalari in aeroport, pe care ii evitam cu gratie cand ii auzim cu urla in romana. Poate daca Romania se schimba, nu mai trebuie sa mergeti in Austria pentru o operatie serioasa. Poate daca Romania se schimba, familiile vor vrea sa faca mai mult de un copil sau poate vor fi mai deschisi la ideea de adoptie. Poate nu vor mai semna 3 milioane de oameni (dintre care probabil 1 milion habar nu are ce a semnat) o petitie impotriva unui drept ce ar trebui sa fie fundamental pentru o fiinta umana. Poate nu va mai cere taximetristul 3 lei spaga. Poate nu mai arunca toata lumea pe jos. Poate…

The day we give in is the day we day colectiv

Credit: Andreea Vasile

Iesiti la vot chiar daca sunteti cinici si sceptici

Chiar daca stiti sigur ca “nimic nu se va schimba”. Oferiti sansa sa vi se dea dreptate. Sau, intr-un caz fericit, sa vi se demonstreze contrariul.

Nu va spun cu cine sa votati si cu cine sa nu votati. Va spun sa va asumati responsabilitatea pentru cine sunteti si locul de unde veniti. Va rog sa va informati si sa cititi. Exista multa informatie la tot pasul si am incredere ca puteti discerne ce e aberatie si ce e adevar. Va recomand sa purtati un dialog cu prietenii vostri si sa dezvoltati noi idei.

Nu se stie niciodata cand va trebui sa va intoarceti inapoi (un Brexit, un Trump, o Le Pen si se inchid granitele).

Romania e batrana si prinsa intr-un sistem corupt. E batrana din troleu care-si arunca geanta si miroase a naftalina. Romania e trista si murdara, deprimata si obosita. Stiu. Inteleg. Dar nu trebuie sa fie asa. Exista sanse ca aceasta Romania sa moara in curand, sa fie ingropata cu jale (de catre unii) si sa se nasca una noua.

O noua clasa politica, nu facatoare de minuni, dar macar nefacatoare de infractiuni, inseamna o mica sansa pentru cei ca mine, ca tine, sa iasa din mizerie. Sunt printre noi o groaza de oameni care nu sunt gata sa se dea batuti, care nu vor sa se resemneze, care spera intr-o Romania mai buna si mai decenta in cativa ani.

Dragi prieteni si cunostinte din diaspora, oriunde ati fi, orice job ati avea, orice ganduri si doruri, iesiti la vot! Stampila aia inseamna un drept frumos de care avem parte si pe care e corect sa ni-l exercitam. Si daca nu aveti pe cine sa votati, atunci mergeti si anulati votul. Macar stiti ca nu exista undeva intr-un sat din Teleorman cineva inviat din morti, care va poarta numele si dreptul la vot.

Romanii din UK pot gasi informatii despre sectiile de vot aici

Multumesc,
Roxana

Cover

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.