Am aflat de curand despre un proiect foarte interesant dedicat copiilor din mediul rural, “CODE Kids – copiii fac coding in bibliotecile publice“. Si va scriu pentru ca vreau sa va aduc o raza de speranta pe fruntile incretite sa vedeti ca se intampla si lucruri misto, doar ca aflam mai greu de ele.
Incep direct lacrimogen si va spun o poveste scurta:
Andreea B. este o fata de 12 ani din Jupanești, Gorj, care face zilnic o naveta de aproximativ 10 km pentru a ajunge la scoala. De cele mai multe ori vine la școala pe jos iar iarna isi ia cainele cu ea sa nu o atace animalele salbatice. Ce e impresionant la acest copil este ca în aproape fiecare zi dupa ore, ea merge la bibliotecă pentru alte 3-4 ore pentru a-si face lectiile, a se juca sau a lucra pe calculator. Acum vine la clubul de coding deschis la biblioteca si invata bazele programarii. Am mentionat ca Andreea nu are curent electric acasa? Ei bine, nu are pentru ca nu ajunge reteaua acolo.
Credeti ca Andreea are sanse egale cu ale unui copil “de la oras”?
Credeti ca sistemul nostru de invatamant o s-o sprijine?
mhm.
Ce face CODE KIDS:
Proiectul este dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Ei fac parte din cluburi de coding infiintate in bibliotecile publice locale din 7 judete: Arges, Valcea, Gorj, Timis, Arad, Bihor și Salaj. Copiii sunt mentorati si monitorizati de catre bibliotecarii coordonatori, echipa de proiect si specialistii unei companii IT.
De ce:
Media la matematica la capacitate in mediul rural este 4.75, iar in urban e 7.45.
Cauze: baza materiala slaba, profesori slab pregatiti, lipsa activitatilor extracuriculare etc
Dintre copiii de clasa a VIII-a maxim jumatate dintre ei ajung la liceu
Isi petrec mare parte din timp la calcultator, pentru activitati de distractie
IT-ul este o meserie de viitor
“Proiectul este destul de măricel, are la bază o finanțare din parte Romanian American Foundation, și ne-am propus să rezolvăm o problemă a mediului rural și anume reducere discrepanțelor dintre copiii din mediul rural și cel urban în ce privește acumularea cunoștințelor și competențelor tehnice. Sperăm ca acest proiect să îi ajute pe acești copii să urmeze un liceu bun cu profil de informatică și de ce nu, să ajugă la o facultate tehnică și să urmeze o carieră în IT.
Scopul proiectului este de a crea o comunități active de dezvoltare a competențelor digitale ale copiilor și de implicare a acestora în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare.” – Ovidiu Ana
Mie personal mi se pare foarte misto initiativa! Nu numai ca acei copii invata sa codeze, dar isi coordoneaza activitatile, se ajuta intre ei cu temele, isi dezvolta si alte abilitati necesare traiului in societate. Stiti ce, ies din bula lor. Copiilor astora li s-a dat o sansa si este important sa vorbim despre asta.
Unde ne nastem, din ce familie facem parte, mostenirile genetice nu sunt “vina” sau “meritul” nostru. Si de cele mai multe ori asta ne defineste viitorul. Din nefericire, de cele mai multe ori, copiii din zonele rurale fac parte din familii extrem de sarace, iar sansele lor sa-si depaseasca conditia sunt foarte slabe. Insa, exista speranta!
Intr-o postare anterioara va spuneam ca prea multi copii din Romania adorm flamanzi, in postarea asta va spun ca exista proiecte si oameni care schimba statisticile!
Dati mai departe sa afle cat mai multa lume despre acest proiect!
Facebook
Site
Cu bine,
Evergreen
No Comments