Secvente

răutăţi gratuite şi oamenii

Cînd am filmat pe bloc locatarii (unii) s-au revoltat şi m-au dat afară cu urlete şi înjurături. Vecinul meu, Nenea Nicu, care este şi preşedintele blocului mi-a aprobat filmarea. Locatarii i-au sărit în cap, ba au început să acuze că ar fi primit mită de la mine să mă lase să filmez. Omul acesta mă cunoaşte de la 2 ani şi suntem prieteni de familie. Cît de idiot de trebuie să fii să faci astfel de acuzaţii false?

Am încercat să le explic cine sunt  şi ce vreau. Vreme de 20 de ani am locuit acolo în acel bloc împuţit, plini de oameni bîrfitori şi răi, plini de administratori binevoitori care şi-au făcut case şi conturi în bănci de pe urma plătitorilor de întreţinere, plini de ochi pe vizor la orice zgomot şi plin de jeg şi manele. N-a contat atunci. Eram acasă.

Am încercat să le explic cu calm şi diplomaţie că sunt studentă şi că ăsta e examenul meu. Că nu am venit să le dărîm blocului şi nici să joc sîrbe pe terasa lor, ci că sunt din nou studentă şi acesta este un proiect, că am aprobare de la Minister. N-a contat! Eu nu trebuia să fiu acolo! De ce nu m-am dus dracu în altă parte? Chiar dacă acolo e acasă.

Maică-mea plînge. Vecinul meu are locatarii pe cap. De fapt nu e vorba de mine. E vorba de oamenii care au furat o groază de bani din întreţinere şi fonduri de rulment. Locatarii sunt în proces. Nimeni nu a returnat niciun ban. Mama plăteşte furturile altora. E la zi cu întreţinerea. Nu am avut niciodată probleme cu niciun vecin. Nu am jignit niciodată pe nimeni. Nu am bîrfit, nu ne-a păsat. Acum, cînd am avut nevoie am fost tratată cu răutate şi omul care m-a ajutat este acuzat pentru că vrea să schimbe situaţia pentru că e corect.

Oamenii nu au vrut să înţeleagă adevărul. Efectul de turmă s-a instaurat imediat. Ce să vorbeşti? Poate cu o portavoce să te faci înţeles peste urletele vecinilor cărora oricîte explicaţii le-aş fi oferit tot nu voiau să înţeleagă că trăm în Romînia şi nimeni nu-mi dă o mînă de ajutor şi că sunt acolo pentru că nu am avut unde să merg în altă parte.

Oamenii sunt răi. Nu le pasă de absolut nimic. Nu au urechi să audă. Cel mai uşor este să jigneşti, răneşti, acuzi un om. Cu sînge rece şi cu lipsa de respect.

Mă gîndeam că dacă eram în altă ţară unde oamenii ştiu ce e ăla respectul şi ştiu ce e aia o facultate de film, ce e aia artă şi ce înseamnă să fii student lucrurile ar fi stat altfel. Dar din păcate se întîmplă aici. În ţărişoara asta secată de netrebnici. Şi cel mai rău este că e aproape imposibil de schimbat şi că trebuie să ne adaptăm sistemului şi prostiei pentru a supravieţui.

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Emillia
  13 May, 2010 at 8:57 pm

  Am citit de necazurile tale si mi s-a parut ca traim in acelasi bloc!

 • Reply
  evergreenstory
  13 May, 2010 at 1:16 pm

  @ marcel – am gasit un bloc :)

  @ Marius – mda… si ne mananca toti nervii

  @ Alexxa – astia sunt, eu vreau sa fiu altfel

  @ Man and Woman – poti sa le spargi capetele, tot degeaba

  @ Pitic – ce revolutie ba Pitic? eu am altele pe cap, filme, chestii

  @ Darael – da, mi-a parut rau ca nu am filmat

  @ MI – :-s

  @ 9 Viei – faina, da

 • Reply
  9vieti
  13 May, 2010 at 11:02 am

  @Darael

  faina ideea :)

 • Reply
  Mi
  13 May, 2010 at 7:44 am

  :-? hmm..

 • Reply
  Darael
  13 May, 2010 at 6:06 am

  Ai ratat momentul carierei tale. Daca erai cu camera, trebuia sa ii dai drumul tinand-o la sold….. apoi, facand filmul alb negru, selectand un pic detaliile, “oprind” filmul ca flashuri pe diverse fete schimonosite a ura…. ai fi facut un super film.

  Apoi trebuia sa il pui pe net free… ma rog, dupa ce luai 10 la examen.

  Hai bafta !

 • Reply
  piticugras
  12 May, 2010 at 8:34 pm

  rox, tot respectu. dar in tara asta incepe o revolutie si tie iti pasa de muisti? hai cu noi.

 • Reply
  Man and Woman
  12 May, 2010 at 7:40 pm

  hmm
  vrei sa vin sa le sparg geamurile?:-w
  :))glumesc

  traim intr-o tara manelizata…

 • Reply
  alexxa
  12 May, 2010 at 5:33 pm

  astia suntem, ce sa mai….

 • Reply
  Marius Strâcnă
  12 May, 2010 at 2:13 pm

  Cum este fraza aceea ” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”

 • Reply
  marcel
  12 May, 2010 at 1:39 pm

  blo(g)c meu

 • Reply
  marcel
  12 May, 2010 at 1:39 pm

  poti veni pe boc(g)ul meu

 • Reply
  evergreenstory
  12 May, 2010 at 1:18 pm

  9 vieti – nu ma cobor la niciun nivel ca oricum nu m-as putea intelege cu ei

  inahinah – merci frumos, sper sa am noroc!

 • Reply
  inahinah
  12 May, 2010 at 1:12 pm

  astia suntem. nenorocirea e ca nu ne asumam nimic din cate porcarii facem. aratam spre altii.
  suntem rai, mitocani, invidiosi, lasi, lipsiti de altruism, compasiune, onoare…vrem numai capre moarte prin curtile vecinilor, da’ stam la cozi sa pupam moaste. asta e foarte important.
  “blocul” romanesc e o inventie diavoleasca, vorba lu’ mamae. trebuia sa nu existe. a adunat intr-un singur loc tot raul din noi.
  p.s. sa ai noroc in tot ceea ce vrei sa faci
  sa ai parte de oameni frumosi in jur.

 • Reply
  9vieti
  12 May, 2010 at 12:56 pm

  Din experienta, iti spun ca exista o categorie de bipede care racnesc la oameni chiar daca te duci pe bloc sa le repari terasa. Are sens sa te cobori al nivelul acestor personaje?

  Ok, stiu ca “politichia de bloc” e ceva foarte complicat si sensibil, insa nu ai incalcat nici o lege, nu ai produs daune pentru ca ai respirat pe terase .. si in plus ai aflat ca exista rinoceri.

  ps: mare greseala a fost sa le spui de examen! adica cine te crezi tu sa fii mai presus de ei si sa termini o facultate sau doua?

 • Reply
  evergreenstory
  12 May, 2010 at 12:46 pm

  Amy şi pe mine, dar ce să le fac? Asta e societatea şi ăsta e nivelul educaţiei.

  Eu abia aştept să vii acasă!

 • Reply
  Amy
  12 May, 2010 at 12:44 pm

  makes me bloody angry! idiots!

 • Reply
  evergreenstory
  12 May, 2010 at 12:40 pm

  Ela – mă bate gîndul să plec, dar parcă ceva mă ţine

  Marcel – sunt trează şi idealistă

  Foreverule – am filmat, mai am nevoie de 4 cadre. O să merg pe un alt bloc…

 • Reply
  forevergreen
  12 May, 2010 at 12:38 pm

  Draga Rox, oamenii sunt ingusti la minte de felul lor. Ignora-i cat poti, sau incearca sa-i dezarmezi cu subtilitate…nu raspunde la provocari, cauta alte mijloace sa-i domini, sa-i pui la punct, asa cum merita
  fiecare!
  Imi pare rau de cele intamplate, dar pana la urma, ai reusit sa filmezi?
  Vecinii mei ne-au distrus gradina in 2004 din cauza ca puneam apa la cainii din fata blocului. M-am suparat foarte tare, dar am refuzat sa ma cert cu ei. Sa stii ca fiecare si-a luat-o…la un moment dat.

 • Reply
  marcel
  12 May, 2010 at 12:20 pm

  Abia acum ai aflat cat de rai si cat de invidiosi sunt oamenii ?

  Trezeste-te !

 • Reply
  ela roseni
  12 May, 2010 at 12:17 pm

  Se pare că începând de jos în sus ne-am stricat cu toţii sau suntem pe cale să ne stricăm…Însă, crede-mă că unora “le iert” acest comportament de care aminteşti pentru că nu se poate să vorbim de altceva decât de turmă acolo unde este multă ignoranţă. Sunt oameni pe care i-am întâlnit care nu aveau altceva în cap decât “Oare ce să fac mâine de mâncare? Nu mai ştiu ce să fac de mâncare că toate sunt scumpe…” Când întreaga ta gândire este canalizată doar spre supravieţuire inii nu se mai gândesc decât la cum să se protejeze pe ei înşişi cu sau fără vreun motiv anume…Aşa funcţionează mintea umană atunci când simte un pericol. Chiar dacă pericolul este inexistent…De aceea va trebui să ştii să ai un echilibru între a iubi oamenii şi a te proteja pe tine…Trebuie să înveţi să acţionezi, dar să te consumi cât mai puţin…Îţi spun din proprie experienţă că am ajuns cu “nervi la stomac” pentru că “ard” prea tare…Dacă aş avea până în 30 de ani nu aş mai sta aici…Nu pentru că nu-mi iubesc ţara, ci pentru că ştiu că fără “un accident fericit” nu m-aş putea realiza…Învaţă, învaţă, învaţă…fii competentă, fii bine pregătită în ceea ce faci şi pleacă, fată dragă…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.