Secvente

ştii că ne putem folosi de cineva

Îl visez des pe tata. Unii pot spune că am depăşit repede momentul, alţii probabil că nu îşi pun întrebări deloc, dar eu… mie mi-e tare greu, mai ales că nu ştiu ce să spun despre asta.  E prima dată cînd am visat că e bine, cînd l-am visat viu şi rîzînd aşa cum era el odinioară. Pe tata l-am iubit cum n-o să pot iubi vreodată un om, cu respect, idilic, proiectîndu-l într-un viitor bărbat ce-mi va fi alături. De tata mi-e dor şi parcă mă frîng înăuntru pentru că ştiu că nu-l voi mai strînge vreodată de mînă. Gîndul ăsta mă sufocă, mă face să mă zvîrcolesc, să mă zbat să strig în depărtări, spre alte vămi. Parcă în mine e o vietate care ia poziţie de fetus şi trăieşte un coşmar şi aleargă în neant.

Nu m-a învăţat nimeni ce să simt cum nimeni nu poate ştii vreodată pînă ce nu pierde. Nu mi-a zis nimeni să fac în vreun fel sau să plîng mai mult sau să dau mai multe de pomană. Şi de aceea mă simt vidă şi placidă şi pierdută şi singură. Şi nu am cum să-mi răspund şi tot ce mă încearcă e teama. Şi aş fi vrut să ştiu de dinainte, să mă pregătesc în vreun fel, să-mi pun mai multe haine, mai multe scuturi, mai multe amintiri deoparte.

La şcoală la dirigenţie sau la sobă cu bunica nu se discută despre marile iubiri care vin deodată cu marile dezamăgiri,  nu se discută despre marile pierderi în viaţă, despre îngeri şi demoni sau despre energii şi spirite. Nu se discută de cele nevăzute, dar simţite.  Nimeni nu te învaţă cum să procedezi, ce paşi să urmezi, cum să eviţi sau cum să treci peste. Nimeni nu ţine prelegeri despre moarte şi despre viaţă, nimănui nu-i pasă să afle. Nu există un ghid, o carte, un om anume căruia să-i pui întrebări şi care să te mîngîie dojenitor pe creştet ca mai apoi să-ţi dea răspunsul. Nu există pagina 367 unde să deschizi şi să ai capitolul cum să uităm pierderea lui, nu există un dex sau un doom al problemelor.

Nimeni nu-ţi explică sensul lucrurilor sau valoarea sau puterea lor în timp şi spaţiu sau condiţionarea lor.

Cum nimeni nu te învaţă să minţi sau să înşeli, să te foloseşti de oameni şi să-i arunci, să furi şi să fii lacom. Cum nimeni nu te învaţă să uiţi valorile morale şi sentimentele, să uiţi poezia şi suflul vieţii, să uiţi ce înseamnă frumosul şi libertatea.

Şi de fapt cu ce naibii vii? Şi de unde-ar trebui să ştii rosturile? Şi cum ar trebui să suferi ca să nu te sleieşti de tot? Şi cum ar trebui să ai ochii cînd îţi înmormîntezi tatăl? Şi cît ar trebui să porţi doliu în suflet? O zi, o viaţă? Şi cît de des ar trebui să te gîndeşti? Şi cîte candele să aprinzi ca să nu te mai simţi vinovat că tu eşti viu şi el nu e? Şi peste cîte metehne să treci să devii om la loc?

Atunci să nu fi dezamăgit dacă cedezi presiunii. Nu toţi suntem născuţi pentru a învinge.

Ne-am născut să ne folosim unii de alţii că trebuie să împarţi şi nevoia şi bucuria. De ce? De ce să nu te poţi bucura în singurătate sau de ce nu poţi plînge în linişte? De ce e nevoie întotdeauna de cineva care să-ţi fie baston?

Încă am senzaţia de rece pe palma. De la ultima atingere.

(kings of leon – use somebody)

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Vlad_Draq
  14 May, 2009 at 10:22 am

  Cred ca poti face ceva. Traiesti omorandu-i in gand pe ai tai si plangand inainte sa se se fi intamplat. Apoi vei sti ca stiai ca se va intampla. Eu cred ca vreau sa mor inainte tuturor dar ma doare sufletul si pentru mine. Cred ca ma plang deja. E trist ce spui si foarte real. Oare prezenta lui in vis este un mesaj sau intamplare ?! .

 • Reply
  yukytzuky
  9 May, 2009 at 2:25 pm

  buei frate , am boala pe oamenii astia care mor .pe bune acuma , dupa ce ca e scurta mai si mor inainte de “termen” eu vroiam sa ma duc primul . ar trebui sa le putem cere socoteala . cand mor ne trec pe lista de ignore si raman atatea de zis atatea nefacute :(

 • Reply
  shmeny
  9 May, 2009 at 1:58 pm

  ieri mi-am adus aminte ca au trecut opt ani. opt ani de cand tata nu mai este. poate fiecare traieste pierderea in felul lui, dar permite-mi sa-mi spun ca inteleg foarte bine ce ai scris. nu trebuie sa existe carti care sa ne invete uitarea. in unele cazuri, nici nu exista uitare.

 • Reply
  yukytzuky
  8 May, 2009 at 7:55 pm

  .

 • Reply
  ixtab
  8 May, 2009 at 4:41 pm

  Si eu mi-am pierdut tatal, acum…(stai sa socotesc) 10 ani se fac. Si au durat cam 9 pana sa incep sa-l visez ca e bine sanatos. Iar durerea nu a trecut inca. Si m-am resemnat cu ea. Asa ca… nu te voi consola. Nu iti voi spune ca o sa treaca. Nu, nu va trece. O iubire ca a ta, si ca a mea va ramane pentru toata viata. Tot ce poti face este sa-i onorezi memoria, si sa te obisnuiesti cu pierderea. Nu ai ce pune in loc, si nu ai unde sa gasesti un substitut. Iti doresc multa liniste.

 • Reply
  Tomata cu scufita
  8 May, 2009 at 8:20 am

  Am mai citit si ieri pe un blog despre moartea unui bunic si tare m-am intristat, desi nu prea stiu cum e sa pierzi unul.

  Dar aici ma intristez si mai mult cand ma gandesc ca la un moment dat voi ramane si eu fara tata. Si ma gandesc daca el stie ce mult inseamna pentru mine, daca raceala mea ii dovedeste cat de putin ca e cel mai important pe lumea asta si ca e persoana care mi-ar lipsi cel mai mult. Nu stiu cum sa ii arat ca il iubesc, dar incerc, desi tot timpul sunt neindemanatica si am impresia ca ma intelege gresit.

  Acuma ma duc la baie sa plang in liniste si sa nu ma vada colegii.

 • Reply
  bored
  8 May, 2009 at 6:44 am

  stii ce mi-ai adus aminte? ca maine a ziua lu’ mama. MERCI!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.