Chill

Twin Peaks şi cum oamenii erau mai deştepţi

Mă uit la Twin Peaks şi sunt absolut fascinată de serialul acesta. Îmi amintesc frânturi din el (mai ales cadrul cu Laura Palmer în pungă), dar nu întreaga poveste. Mi-a rămas doar starea de Twin Peaks pe care cred că am simţit-o cu toţii acum o vreme. Şi muzica aia halucinantă.

David Lynch şi cu mine nu rezonăm. Mulholland Drive a fost o provocare pentru mine şi de fiecare dată (3 ori) am văzut primele 20 de minute. Şi atât.

Aici e o altă poveste, deşi câteodată mi se pare ridicol şi tras de păr (cu tot cu lipsa de racord şi problemele de sharf) mă intrigă totul. Nebunia personajelor, misterul din atmosferă şi toate femeile din filmul ăla plus lipsa de real care parcă mai cu patos mă atrage. Când te uiţi la Lynch ştii clar că te uiţi la o convenţie cinematografică.

Acum e acum. Nu-i aşa că părinţii noştri erau oameni inteligenţi de se puteau uita la Twin Peaks? Nu e un film accesibil oricui, dar ei atunci (înapoi în 90) se uitau cu aceeaşi curiozitate cu care mă uit eu acum, doar că eu am avut libertate 20 de ani şi ei nu.

Îmi amintesc de Decalogul lui Kieslowski pe care l-au difuzat la tv în Polonia începând cu 1989 şi vă spun sincer că îi invidiam pentru deschiderea lor spre filme seriale de artă şi mă enervau ai noştri că preferau porcării ca familia Bundy (la care m-am uitat şi eu cu drag ani la rând).

Dar iată că judecata mea a fost greşită şi românii erau mai inteligenţi înainte şi mai deschişi spre artă, poate şi setea de după perioada comunistă. Acum dacă ar vrea să difuzeze la tv un astfel de serial nu cred că ar avea succes pentru că ne-am obişnuit cu seriale light şi poveşti uşor digerabile.

Era aşa o constatare.
Sunt rază de soare, azi.

Foto

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  cata
  17 September, 2010 at 11:24 am

  ahh, serialul meu favorit! l-am revazut acum cateva luni si il am iarasi proaspat in minte! de stalker al lui tarkovski ce sa mai zic:))

 • Reply
  Evergreen
  17 September, 2010 at 7:34 am

  Ooooof, piticul. Muzica este geniala!

 • Reply
  pantera roz
  17 September, 2010 at 7:26 am

  …cu toate ca eram foarte mica mi-l amintesc perfect pe piticul weird dantzutior si clampanitor din dejte`….nu de alta dar atat ma fascina fiinta lui ca ajunsesem sa-l imit intr-ale dansului si pocnitului din degete…si of course muzica pshidelic o aveam pe caseta ca sa ma pot misca mai cu talent :))….indepartate si aromate vremuri…

 • Reply
  Evergreen
  17 September, 2010 at 6:46 am

  Buna G. :) multumesc de vizita

 • Reply
  George
  16 September, 2010 at 10:42 pm

  Buna, sunt G. am trecut sa te salut :)

 • Reply
  Evergreen
  16 September, 2010 at 8:45 pm

  VirtualKid – culorile, da… foarte frumoasa trilogia. Si Decalogul e misto, dar greu de gasit.

 • Reply
  Evergreen
  16 September, 2010 at 8:44 pm

  Doctore – :) vazute

  Pinguina – nu l-am gasit eu, ci Pustiu pe torrenturi

 • Reply
  doctorultau
  16 September, 2010 at 8:07 pm

  poate vrei să vezi şi “Călăuza” şi “Andrei Rubliov” ale lui Tarkovski; mie mi le-a descoperit cineva pe cînd eram în liceu, le-am văzut de atunci de mai multe ori pe fiecare (le am pe dvd), încă mai am ce să descopăr în ele; cele bune.

 • Reply
  pinguinulfurios
  16 September, 2010 at 7:56 pm

  unde ai gasit serialul? ca incerc de o groaza de timp sa-l iau si gasesc numai tampenii…

 • Reply
  VirtualKid
  16 September, 2010 at 5:50 pm

  “Decalogul” s-a transmis si la TVR. Eu mi-l amintesc. Il caut de multa vreme pe torente, dar nu am gasit decat franturi.
  Asa ca m-am multumit doar cu “culorile” lui Kieslowski.

 • Reply
  Evergreen
  16 September, 2010 at 9:36 am

  Merat – Păi da, suntem prea încărcaţi din exterior ca să mai vrem filme grele

  Camelcutza – mai am un prieten care se uită. E ceva în aer pesemne.

 • Reply
  Merat
  16 September, 2010 at 9:05 am

  Foarte bine zici. Imi amintesc si eu foarte vag Twin Peaks, dar imi amintesc ca ai mei il priveau. Dar poate este si un motiv pt care preferam azi seriale mai light – vremurile. Dupa ce se intampla sa fiu calcata in picioare in asa zisa noastra societate, cand ajung acasa prefer un sex and the city sau o comedie romantica, desi inainte nu suportam comediile romantice. Tocmai ca am nevoie doar de ceva light, sunt prea epuizata sa ma mai implic si in film. Poate, zic si eu :)

 • Reply
  camelcutza
  16 September, 2010 at 8:55 am

  Ce coincidenta…ieri am luat de pe net sezonul 1 din twin peaks:D

 • Reply
  Twin Peaks şi cum oamenii erau mai deştepţi - Ziarul toateBlogurile.ro
  16 September, 2010 at 8:14 am

  […] Twin Peaks şi cum oamenii erau mai deştepţi Thu Sep 16, 2010 11:04 am Mă uit la Twin Peaks şi sunt absolut fascinată de serialul acesta. Îmi amintesc frânturi din el (mai ales cadrul cu Laura Palmer în pungă), dar nu întreaga poveste. Mi-a rămas doar starea de Twin Peaks pe care cred că am simţit-o cu toţii acum o vreme. Şi muzica aia halucinantă. David Lynch şi cu […] […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.