Secvente

unde nu e nici întristare şi nici suspin

picture-868Noaptea şi dimineaţa mă sperie,  încă. Mă trezesc cu “unde nu e nici întristare şi nici suspin” în timpan şi adorm cu imagini pe retină. Despre tata nu pot vorbi şi nu ştiu dacă am să pot vreodată. A fost cel mai frumos bărbat pe care l-am cunoscut şi omul pe care l-am adorat şi urît în acelaşi timp, adolescentă fiind fără să înţeleg demersurile vieţii. Povestea e lungă, dar finalul îl ştim cu toţii. Ce mai contează conţinutul? Contează că acum trece vămile şi că peste 40 de zile va fi acolo unde se spune că e verde. Vreau să cred asta. Nu pentru mine, cît pentru el pentru că îl înspăimînta moartea.

Nu sunt revoltată pentru că destinul cerea asta, dar cîteodată mă ia cu indignare şi gol în stomac. Strig 48! Atît a reuşit să trăiască. Mă ia cu durere în piept mai ales cînd se desfăşoară în faţa ochilor momentul aşezării în mormînt. Cred că ăla este cel mai crunt moment din întregul ritual. Deşi sună ciudat totul a mers minunat. Şi parcă Dumnezeu l-a iubit la nebunie pe tata pentru că a primit un rămas bun frumos… cu mulţi oameni care i-au fost alături, cu patru preoţi, cu multe flori şi cu multă lumină.

Nu e nimic mai teribil decît moartea. Nimic!

Acum mă îndrept. Am avut lîngă mine o mulţime de oameni: prieteni, amici, rude şi familie fără de care nu aş fi putut merge mai departe. Am primit fiecare gînd şi este adevărat cînd se spune că primeşti o putere de undeva de sus. Nu  mai este nevoie să repet că am nişte prieteni minunaţi care au fost lîngă mine de la morgă şi pînă la groapă şi care nu m-au lăsat un moment să pic.

Ce să mai spun de voi? Că m-a atins fiecare cuvînt şi că nu m-am aşteptat vreodată să fiu aşa de îndrăgită? Că am rămas mută de uimire şi că am zîmbit?  Că am spus tuturor de voi?

Tragismul zilelor care se scurg este că aud de foarte multe morţi: de la celebrităţi (Ion Dolănescu) şi pînă la oameni simpli. În zi cu tata la spitalul unde era internat au murit încă 8 persoane, dar el era cel mai tînăr… iar miercuri am văzut încă 4 înmormîntări în cimitir. Şi cine stă să le numere?

Acum cînd trăiesc sentimentul sfîrşitului conştientizez valoarea vieţii. Şi sper să nu mai fie nevoie de o altă tragedie pentru a nu uita.

Mulţumesc pentru tot şi să ştiţi că sunteţi nişte oameni minunaţi!

Încerc să iau viaţa de unde am lăsat-o. Încet. Cătinel. La fel de nebună, dar cu mai multă băgare de seamă.

Sunt bine! Mulţumesc!

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Petru
  24 March, 2009 at 3:54 pm

  Coborarea in groapa este momentul la care cei slabi de inger nu trebuie sa asiste. Inmormantarile de prin filmele americane imi par a fi cele mai civilizate. Lumea vorbeste despre om, preotul oficiaza slujba, dupa care toti pleaca la casele lor. In spate raman groparii impreuna poate cu alti apropiati dornici de un ramas bun netramuatizant.

  sicriul e apoi coborat si viata merge mai departe. civilizat, calm, cu regrete, dar fara traume. am asistat la inmormantarea viitorului meu socru. sotia lui a lesinat langa groapa, iubita mea, deci fiica lui, intrase in panica… groaznic!

 • Reply
  i.o.flavius
  23 March, 2009 at 7:49 pm

  Servus…
  trec uneori pe aici şi de fiecare data mi-am spus… “uite o fată puternică… şi cît de curat scrie”… nu, nu-i categorisesc pe cei pe care-i citesc. aici, la tine, însă mi-a gîndul ăsta… si uneori, cînd deschid “evergreen” îmi vin in minte acele cuvinte… nu stiu daca e asa sau nu… habar nu am daca nu e doar o impresie, fiindca de cele mai multe ori cind citim ceva o facem cu gindul la noi, traducind in noi cele citite sau… parcurgind doar literele fara sa intelegem nimic… acum citesc prin ce ai trecut, mişcat… îmi pare rău. Îmi aduc aminte de cele trăite de mine acum mulţi ani, la fel, atît de…la fel… Şi ştiu că eşti şi mai puternică acum. probabil nu a avut niciun sens sa îţi scriu toate astea, nu ştiu nici dacă aveam acest drept… Dar cuvintele m-au furat probabil amintindu-mi ceva şi neştiind cum să explic asta.
  Toate cele bune!

 • Reply
  Irina
  23 March, 2009 at 6:24 am

  imi pare rau :( . Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca !

 • Reply
  deea
  22 March, 2009 at 6:02 pm

  ma bucur ca te_ai intors:)…ti_am simtit lipsa…

 • Reply
  sorin
  22 March, 2009 at 5:24 pm

  Din 26 matie ‘84 ii duc dorul. Cateodata-l visez, si-mi mai astampar dorul.
  Uneori ma iau cu cele lumesti si uit.
  As mai vrea, macar un minut cu el, sa pot plange pe pieptu-i mare, sa-i aud glasul bland,
  sa-i vad sclipirea din ochi.Nu am avea nevoie de cuvinte.
  Dorul de bunicul meu se va stinge odata cu mine.
  Fiul meu … ma intreaba doar:
  “-Ti-e dor de el?”, iar ochii-mi sunt plini de lacrimi, si nodul din gat ma-neaca.

  Mai spun ca totul merge inainte, cu dorul de cei dragi si cu pretuirea ce ramane pentru ei. Sa-i pretuim si sa facem in asa fel incat sa stim ca ar zambi daca ne-ar vedea.

 • Reply
  bored
  21 March, 2009 at 7:44 pm

  dupa ce am citit postul asta cred ca stiu aproape exact ce simti.

  ai mare grija de tine. te rog!

 • Reply
  Luiza
  20 March, 2009 at 9:07 pm

  Welcome back!
  Putere si dorinta de a merge mai departe, asta te caracterizeaza pe tine…Sau asa te “vad” eu. Esti iubita si apreciata pentru ca meriti asta. Esti o persoana puternica care stie mereu ce are de facut, o sa-ti gasesti calea si acum. Te pup Bita. Ne vedem acasa. :)

 • Reply
  roxana
  20 March, 2009 at 8:52 pm

  Buna:)Te-am descoperit si eu recent.Imi pare tare rau pentru tatal tau.M-a miscat ce ai scris.Sper sa ma ajute D-zeu sa pot face ceva concret pentru tine:)

 • Reply
  kingared
  20 March, 2009 at 7:46 pm

  Tatal tau nu a murit. Tatal tau s-a mutat intr-o stea si de acolo, de sus, el te vegheaza si e mandru de tine. E mandru de printesa lui. Sa fi tare. O seara buna!

 • Reply
  1307
  20 March, 2009 at 7:34 pm

  n-as putea spune ca imi face placere sa citesc aceasta postare a ta, dar ma bucur de mesajul pe care mi-l transmite. se simte liniste, se simte speranta si un nou inceput, ca atunci cand aia in filme se ridica de jos, se scutura de praf si merg inainte pe acordul unei melodii optimiste.

  sa fii fericita! si fa-l pe tatal tau sa fie mandru de tine :)

 • Reply
  lollitta
  20 March, 2009 at 6:17 pm

  sa-ti dea Dumnezeu putere sa mergi mai departe si sa ajungi unde vrei! >:D<

 • Reply
  Anda
  20 March, 2009 at 5:40 pm

  Te imbratisez.

 • Reply
  dennis
  20 March, 2009 at 5:02 pm

  am auzit numai lucruri bune despre tine. imi pare rau ca nu am avut ocazia pana acum sa te descopar. este mai urat modul in care eu am aflat de tine, dar asta nu mai conteaza. conteaza ca acum te-am gasit. vei trece peste toate greutatile vietii, ca noi toti de altfel, unii mai devreme altii mai tarziu.

 • Reply
  meea
  20 March, 2009 at 2:48 pm

  >:D< noi ne bucuram sa te avem printre noi, fata draga

 • Reply
  piticugras
  20 March, 2009 at 12:46 pm

  te pup. pam pam! hai la scris.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.