Chill

”Vânătoarea” lui Thomas Vinterberg pe marile ecrane

Aștept filmul acesta cu sufletul la gură. L-am văzut anul trecut în cadrul RIFF/Islanda și de atunci nu am făcut decât să-l promovez printre prieteni. Acum că a ajuns și pe ecranele din România, nu pot decât să insist să vă trimit la film.

”Jagten” nu e un film la care mergi și te plictisești în scaun sau ronțăi zgomotos niște nachos. N-ai avea cum pentru că rămâi blocat de la emoție.

Este o poveste spusă într-o formă impecabilă și interpretată perfect.

Filmul începe cu secvența prietenilor care fac baie în lac, un moment puternic și valoros, ce conține într-o manieră subtilă, esența peliculei.

Povestea este a lui Lucas, interpretat ireproșabil de actorul danez Mads Mikkelsen (viitorul meu soț, cum îmi place să-l numesc), un bărbat care a trecut recent printr-un divorț, în proces de vindecare. Când viața începe să capete sens, o serie de zvonuri îl transformă pe educatorul favorit într-un dușman al societății. Acesta, aproape singur pe lume, trebuie să-și dovedească nevinovăția în fața celor care cândva îi erau cei mai buni prieteni.

Nu fac analiză și nici nu mă consider critic. Mă bazez pe instinctele și cunoștințele mele și vă declar, cu mâna pe suflet și pe conștiință, că de multă vreme n-am mai văzut așa ceva. Am rămas înțepenită în scaun, eu și viitorii cineaști din sală. Am trăit tensiunea personajului, drama sa și am simțit nevoia să urlu nedreptatea, mereu fiind distrasă de o umbră de îndoială.

O îmbinare de sentimente atât de umane și atât de greu de așezat în pagină deodată, că-ți vine să-ți iei tălpășița. Dar rămâi acolo să veze ce se petrece cu speranta unui happy end și te întrebi cum ar putea arăta el?

Nu știu cum să vă conving să mergeți să-l vedeți, că dacă aș putea v-aș obliga. Mie mi s-a părut o lecție de cinema: scenaristică, imagine, regie și actorie pe care n-ar trebui s-o rateze nici cinefilii și nici cineaștii.

Iar dacă vă temeți că e iar un film minimalist sau de genul lung în care personajul nu face nimic, doar trece prin cadru și camera e fixă, ei bine, nu-i așa, chiar deloc. Și dacă nici așa nu v-am convins, filmul ăsta a tot fost premiat pe la festivaluri (Cannes, BAFTA, EFA) și este produs de Zentropa, casa de producție a lui Lars von Trier.

Iată și trailer-ul:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9Umv4CyxTdg[/youtube]

Program cinema

Vizionare plăcută!

Foto

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.