Secvente

cinei-i decreţel să ridice mîna sus

Ieri am văzut pe youtube documentarul “decreţeii”.

Şi eu sunt un decreţel mai mic, parte a experimentului social al lui Ceauşescu, parte integrantă în dezvoltarea Omului Nou. Norocul meu este că eu sunt un copil dorit, că părinţii mei au ales să mă facă şi nu m-au făcut “marinar” pe apa Dîmboviţei. Norocul meu că nu trăiesc cu drama că mama a rămas gravidă şi din cauza sistemului nu m-a avortat şi am apărut pe lume dintr-o greşeală.

În mare pentru cei care sunt născuţi după ’89, Ceauşescu a vrut să scoată Romînia din anonimat (şi a reuşit) şi a visat ca un mic Hitler să creeze o generaţie pur comunistă numită “Omul Nou” , pentru că mai mulţi oameni însemna o economie mai puternică.

decreteii_0În 1966 interzice avorturile. În perioada Decretului 770 au murit peste 10.000 de femei (din cauza avorturilor ilegale), o cifră oficială, s-au născut o mulţime de copii nedoriţi care au fost blestemaţi la naştere de propriile mame, iar copii născuţi cu probleme de sănătate (handicapaţii) erau consideraţi rebuturi şi lăsaţi să moară în condiţii mizere.

Pe lîngă interzicerea avorturilor, Ceauşescu a implementat şi diverse reguli de verificare, astfel femeile erau controlate la locul de muncă, bătute şi ameninţate, ori lăsate să moară.

Documentarul merită din plin pentru a cunoaşte istoria, pentru a asculta poveşti, pentru a înţelege mai bine Revoluţia şi pentru a iubi într-o mică măsură democraţia şi libertatea alegerii de care avem parte.

Aici mai găsiţi un articol foarte bun pe această temă.

Off topic – de văzut:

Fata fără zestre – Nikita Mihalkov

Apocalypse Now – Francis Ford Coppola

Lampa cu căciulă – Radu Jude

Dexter (tot) – ca să empatizăm cu un killer sexos.

Mă chinui cu Lolita şi recunosc că nu m-a captivat, dar promit solem s-o termin.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  mihaela13o
  7 May, 2009 at 5:27 pm

  un decreţel dorit!:)

 • Reply
  James Crissilv
  25 April, 2009 at 6:25 pm

  Sunt un decretel…
  O seara minunata iti doresc

 • Reply
  evergreen
  25 April, 2009 at 2:23 pm

  @ Jock – asa spun si omii…
  @ Tudor – got your point si sunt de acord
  @ dlskla – din nefericire majoritatea barbatilor isi cam puneau palma’n cur si isi vedeau de treaba… nu se bagau
  @ meea – copil norocos!
  @ lolli – greu sa te identifici cu o greseala :-s

 • Reply
  lollitta
  25 April, 2009 at 11:37 am

  pe mine stiu ca s-au “chinuit” vreo cativa ani sa ma aiba. sora-mea a venit dupa aceea “din greseala”, din vreo eroare de calcul a perioadei fertile. nici acum, ca e mare, n-a reusit sa depaseasca momentul cand mama i-a spus ca ea nu era planificata. n-au fost nici un fel de diferente intre felurile in care am fost crescute insa la ea a lasat urme adanci in suflet vestea aceea

 • Reply
  meea
  25 April, 2009 at 9:11 am

  decretel* rectific :D

 • Reply
  meea
  25 April, 2009 at 9:10 am

  eu una n-am fost drecetzel, insa sora-mea a fost din primul val ’67 ’68…pe fii-miu am incercat vreo doua luni sa il fac “scapat” dar a avut vointa mai multa ca mine si am sfirsit prin a-l legaliza prin casatorie. dupa fiica-mea pe care am dorit-o foarte mult, am avut doua avorturi “ilegale” si pot spune ca ucis doi baieti pentru ca aveau vreo 4 luni(ciclu peste sarcina)… i-am ingropat adinc la radacina unui salcim, sa nu-i manince ciinii. insa la ultimul avort am fost aproape de dat coltul pentru ca dupa o saptamina de hemoragie am ajuns la spital, noroc ca se petrecea asta prin 89 si doctorii nu mai chemau securitatea pentru orice fleac, iar cel care m-a internat nu se prea pricepea la meserie si m-a internat cu sarcina luna a doua. m-au curatat si mi-au dat drumul acasa. salonul in care fusesem internata era plin de femei cu probleme, dormeam 3-4 intr-un pat.
  contraceptive erau in masura in care puteai pune mina pe ele. in bucuresti mai greu, daca nu aveai rude sau cunostinte. mama imi facea contraceptivele in laborator la serviciu, insa gresind doza la una dintre serii s-au intimplat neintimplatele. nu imi amintesc cu placere acele vremuri. asa cum nu-mi face placere sa imi amintesc diminetile geroase de iarna cind ma trezeam la ora 4 sa prind o sticla de lapte inghetat. sint lucruri pe care ar trebui sa nu le uitam si ce inseamna o dictatura ar fi printre ele, indiferent de culoarea ei.

 • Reply
  evergreen
  25 April, 2009 at 8:59 am

  Da… am auzit de el.

 • Reply
  Jesse
  25 April, 2009 at 8:51 am

  Ia ca m-ai facut curios, o sa ma uit si eu pe youtube la decreteii. Apropo, am vazut un documentar misto, format din 30 de episoade de aproape o ora. E romanesc. “Memorialul Durerii”. Merita vazut de toti.

 • Reply
  dlskla
  25 April, 2009 at 3:55 am

  aveam un prieten mai mare, stefan, asta imi povestea mult despre aventurile lui erotice (eu eram in clasa a 10 a, el lucra, avea vreo 25 de ani, golan)in comunism, si retin si acum tonurile lui dramatice cind vreo iubita de a lui raminea gravida si cautau disperati un dr pentru avort, chestie ilegala, teribila…conditia femeii in comunism, si sub acest aspect, era foarte grea

 • Reply
  Tudor
  24 April, 2009 at 9:37 pm

  imi pare rau ca spun asta … dar cei ce vor sa cunoasca istoria ar trebui sa se detaseze de discursurile populiste si sa faca abstractie de “democratizarea mondiala” …

  “in momentul in care stim de unde venim … ”
  venim dintr-o multime de cretini care trebuiau sa recurga la avort …
  venim dintr-o multime de oameni care (si azi) prefera sa fie contra in loc sa inteleaga ce se intampla
  venim dintr-o societate care e disperata sa gaseasca schimbare in loc de bunastare

  nu spun ca ar fi fost bun comunismul … pentru mine personal er fi fost catastrofal daca ar fi ramas …
  dar nici nu pot fi deacord cu ignoranta cu care sunt imbratisate tot felul de idei gen “Basescu la aproape 20 de ani de la revolutie condamna comunismul si-l scoate in afara legii”

  Fratilor !
  incercati sa vedeti mai departe de cat ajungeti cu mana !

 • Reply
  jocktherock
  24 April, 2009 at 12:18 pm

  in vestul tarii se gaseau mai usor! pentru cei care aveau rude in ungaria etc! dar tot era prohibitiv! mda! foarte triste vremuri!

 • Reply
  evergreen
  24 April, 2009 at 12:07 pm

  in articol si in documentar spune despre asta, dar erau foarte scumpe si nu-si permiteau toate cuplurile sa cumpere contraceptii.

  avorturile ilegale au ucis aprox 10.000 de femei…
  ce vremuri triste

 • Reply
  jocktherock
  24 April, 2009 at 11:59 am

  pai si atunci existau metode de contraceptie. in orasul meu de bastina din nord vestul tarii se aduceau de la unguri prezervative, anticoncetionale..se mai faceau si avorturi pe sustache..mai era metoda calendarului… oamenii se iubeau..dar cand ajungeai la sarcina se distrugea totul. dar absolut totul!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.