Chill

Meanwhile in Bucharest (un documentar din dragoste pentru București)

Documentarul ăsta a apărut din curiozitatea mea față de curiozitatea străinilor care-și petrec vacanța aici. În ultimii ani am tot auzit străini care vin în București pentru că e fun, ieftin și altfel. M-am întrebat care e treaba cu altfel ăsta. Vorbeam cu un prieten regizor și mi-a zis că față de alte capitale civilizate București e o experiență pe care n-o trăiești în alte orașe. Unde am mai văzut eu așa ceva? Well, nicăieri…

S-a așezat în mine ideea că București e poate o femeie frumoasă, misterioasă, ușor deșelată. Ori un bărbat impulsiv, dar galant, sexy, dar uneori cu mentalități bătrânești. Am fost întotdeauna o îndrăgostită de București, deși de multe ori m-a supărat și dezamăgit. Dar am învățat să-l înțeleg și să fac un efort să am grijă de el, să-l respect, să strâng gunoaiele de pe jos, să rog oamenii să fie puțin mai atenți, mai preocupați de ce se petrece, mai concentrați pe părțile lui frumoase.

Am vorbit apoi cu un prieten englez mutat în România (care din păcate nu apare în documentar) și mi-a zis că noi nu vedem cât este de minunat orașul ăsta! Că am devenit orbi, că luăm totul ca și cum ni s-ar cuveni, dar că București are un farmec aparte pe care nu-l explorăm.

Îl explorasem, dar idealista din mine dormita…

Mă plimbasem pe străduțe, descoperisem casele cu arhitectură superbă lângă cocioabe, locurile interesante lâbgă Bio Bio Manele, oameni frumoși lângă oameni nasoi, vibe-ul ăla bun, lângă ăla de te înghesuie-n pământ. Descoperisem mersul pe jos, pe biclă, pe role și captivă-n ratb.  Eram dintotdeauna îndrăgostită de oraș, intram în polemici și chiar scandaluri serioase cu oamenii care spuneau că e o mizerie infectă. Eh. Poveste lungă de iubire cu năbădăi.

Apoi am băut o cafea cu Eugen și i-am zis că mi-ar plăcea să fac un documentar cu expații care locuiesc în București. Să aflu ce caută aici, ce le place atât de tare, ce îi atrage pe ei și pe noi ne face să ne dorim să plecăm. Se trezise idealista. Eugen a zis că și el e curios. Așa că ne-am apucat de producție. Am început căutările. Am găsit oamenii.  Am găsit echipa. Am discutat puțin cu ei și ne-am cunoscut direct la filmări.

Și a ieșit asta:

Titlul l-a dat Ionuț în timp ce-l montam…

Îmi doream să prindă, să se uite lumea și să dea share. Nu mă așteptam însă la atâtea review-uri pozitive. Și atunci am înțeles că, în sfârșit, mi-am atins scopul, am stârnit reacții cu o formă de comunicare de care sunt îndrăgostită: filmul. Așa că am îmbinat două iubiri, puțin idealism, prieteni și echipă mică și entuziastă și l-am făcut! A fost uneori chinuitor, alteori plin de plăcere, dar s-a concretizat într-un mesaj pozitiv și realist despre situația orașului meu natal.

Sper să aibă impact de durată asupra gândirii bucureștenilor (și aici mă refer și la provincialii care se mută aici) și să schimbe în bine, măcar puțin-puțin de tot, perspectiva noastră asupra orașului. Sper să conteze, să crească mare și să ajute la îmbunătățirea imaginii noastre în afară. Am mai încercat o dată o mini-campanie, You Don’t Know Anything About Romania, care n-a durat foarte mult, dar care a stârnit interesul.

Aici puteți vedea toate filmele marca Evergreen

Mulțumesc pentru share-uri, like-uri, mesaje :)

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  malice
  18 July, 2014 at 6:07 pm

  imi doresc f mult sa vad documentarul, doar ca locuiesc in Germania si pe orice site am incercat sa-l vizionez primesc acelas mesaj: Unfortunately, this video is not available in your country because it could contain music from SME, for which we could not agree on conditions of use with GEMA.

  cum se poate viziona din strainatate?

  merci, mAlice

  • Reply
   Evergreen
   18 July, 2014 at 6:39 pm

   Il rog pe colegul meu sa-l puna pe vimeo cu parola si ti-l dau :)

 • Reply
  Între timp în București | Idaho scris de Corina Georgescu
  18 July, 2014 at 12:55 pm

  […] zău! că nu îl băgăm suficient în seamă și nu realizăm ce oraș frumos avem. Noroc cu Evergreen și expații pe care i-a găsit să ne […]

 • Reply
  Crisego
  16 July, 2014 at 11:39 pm

  Foarte tare! Am vazut video-ul mai devreme, iar acum am dat de blogul tau uitandu-ma pe pagina Sector 7, intamplator, fara a sti ca esti producatoarea video-ului. Bravo, bravo, bravo!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.