Secvente

Vă rog să mă scuzați, dar pentru mine treaba cu fericirea-n viață e un rahat îmbrăcat în poleială roz

Eram cu un tip. Și era noapte. Și cum stăteam eu cu capul pe pieptul lui, ca-n filmele pline de clișee, din străfundul profunzimii minții mele îl întreb dacă e fericit. Băi, cea mai proastă replică/întrebare pe care o poți adresa cuiva. Ești fericit? Bla bla bla. Nu mai știu ce mi-a zis pentru că o bună perioadă m-am întrebat ce mama dracului am de întreb așa ceva. Nu mai știu ce am răspuns, probabil că eu nu sunt fericită, dacă fericirea este conceptul ăsta de mi-l explică toți în motivaționalele lor bășite.

De când mă știu oamenii mi-au spus cum ar trebui să fiu, fac, exist și de multe ori am auzit acest termen. Fericirea e o utopie indusă de niște tâmpiți. E limitată și inutilă pe termen lung. Dacă nu ești fericit, ești degeaba. Penis. Cum definești fericirea? Ce e ea? De unde vine? Și de ce oamenii triști nu pot fi fericiți? De ce se anulează asta?

Eu sunt un om trist. Așa sunt eu în viață. Așa am fost născută și asta e în genele mele. Dar sunt momente când sunt bine și zic că sunt fericită, poate confund senzațiile sau termenii. Mă rog, am simțit chestii din astea care te fac să plutești și am zis că asta e fericirea. Dar alți oameni au zis să iau romparchin sau ketamină și că atunci o să cunosc cu adevărat. Cred că nimeni nu știe de fapt, dar suntem cu toții niște pedanți. Eu cred că am trăit chestia asta, fericirea când m-am îndrăgostit, ceea ce coincide cu câteva zile înainte de o depresie cruntă.

Mă enervează că trebuie mereu să mă manifest într-un fel anume ca să fiu parte integrată într-o societate. Dar nu vreau să fiu așa. Nu vreau să fiu pe placul oamenilor și nu vreau să simt nevoia să fiu plăcută. Vreau să mă doară la bască.

Cumva, ca să nu ne sinucidem toți în masă, ne-au indus că viața este o călătorie în care tu înveți să găsești fericirea. Și de aia nu-ți pui ștreangul de gât că vei afla răspunsurile, vei găsi menirea, te vei  întâlni cu niște chestii spectaculoase și toată mizeria înghițită toată viața ta tristă o să merite. Ba, mai mult, viața e însăși fericire pentru că miracol, pentru că unicitate, pentru că moarte.

De fapt, tot ce facem în viață are legătură cu faptul că murim. Și no one will give a single fuck.

Am înțeles lumea. Nimeni nu știe, de fapt, nimic. Am înțeles de ce taică-miu a făcut căcaturile pe care le-a făcut și de ce maică-mea a orbecăit ca oarba. Habar nu aveau ce fac, unde sunt și încotro se duc. S-au trezit că au bifat familia și copiii și casa și joburile și după asta a început rătăcirea. Am înțeles că pentru mine erau super eroii care știau toate răspunsurile vieții, că ei erau niște genii care mă vor ocroti pentru totdeauna, că ei sunt cei care știu, mă. Nu au știut nimic. Iar tot ce știu eu se bazează pe niște iluzii. Tocmai de aia nu am încredere să fac niciun pas, pentru că știu că nu știu și că mă duc spre niciun sens.

Am înțeles că nu trebuie să mă mai chinui să fac nimic.

Toată lumea e la fel ca mine, doar că unii recunosc, alții nu sunt conștienți și alții fac chestii mai utile decât mine, decât să scrie pe blog sau să stea cu ochii fixați pe cer. Unii se distrează, fac sex cu necunoscuți, fac filme sau scriu cărți. Lucrează ca să ajung cineva în viață sau caută fericirea. Eu nu fac nimic. Eu stau ca tuta-n umbră și mă uit la viața care pare că dansează beată pe un ring bătrân. Mă enervează că e proastă și ridicolă și dansează pe lângă ritm. Mereu mi-am dorit să știu să dansez bine. Și să fiu o femeie frumoasă, delicată, feminină, slabă, sexy. Penis. Sunt o bădărancă, lipsită de delicatețe și sex appeal, dansez de zici că am scăpat din închisoare… și nici măcar nu-s foarte deșteaptă sau talentată. Deci un fel de om mediocru. Dar ce e rău în asta? Ce e rău să nu ai nicio așteptare, să nu vrei nimic? Să exiști. Să fii independent de orice căcat pe care cineva ți l-a pus în fișa postului de existență pe pământ.

Fericirea, căcatul ăsta ambalat în poleială roz, e o aberație. Filmele, reclamele, unele melodii, poezii, romane încearcă să ne spele pe creier și să ne determine să fim orbi și încăpățânați în căutarea acestei chestii despre care nu știm mare lucru. Poate e o casă pe pământ, un soț și trei copii. Poate o călătorie în jurul lumii de una singură. Poate e cocaină. Fericirea nu e la fel pentru toată lumea și nici n-ar trebui să fie.

Iar dacă toată lumea încearcă să mă învețe să fiu fericită, eu spun lumii așa: bă, eu am pornit în căutarea tristeții. Ba, am să fac din viața asta un șir lung de tristeți care mă vor duce în același loc la final: în bezna morții. Deci argumentele cu o viață avem și trebuie să bifăm, să fim fericiți, să creștem, să găsim iubirea, să bla bla bla… mă lasă rece.

Eu aș vrea un ficat rezistent și toleranță la alcool.
Aș vrea energie mai multă să pot să nu fac nimic mai mult timp.
Să arunc la gunoi toate dorințele rostite vreodată și să fiu.

Foto

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Gnossienne
  20 September, 2014 at 9:11 am

  Pana la urma nu e o idee chiar atat de rea sa fii liber sa-ti formezi propria definitia despre fericire, iar asta numai daca ai nevoie de asa ceva. Poti sa traiesti intr-o stare acceptabila, zi de zi, si fara sa te intrebi obsesiv daca astazi am sau nu fericirea. Fericirea este o stare de bine generala, cand esti multumit cu viata ta si nu-ti mai doresti altceva, cand nu mai regreti privint spre trecut si cand incetezi de a spera pentru viitor. Adica a trai in prezent, cu dorinta de a fi in prezent.

  Si mie-mi pari o trista fericita, pentru ca, intr-un fel, esti foarte sensibila si empatica, pentru ca pari sa imparti cu noi, cu fiecare, tristetea de a fi om, de a fi nesigur si temator, ca spui lucrurilor pe nume. Cred ca astfel ne-ar fi rusine sa mai jucam teatru, cand cineva are curaj sa spuna lucrurile pe care noi le ascundem in strafundul sufletului.

  Ce e grav este ca societatea ne poate induce un sentiment de esec daca nu raspundem tiparului fericirii. Un sentiment de esec in fericire, ce chestie.

  • Reply
   Evergreen
   20 September, 2014 at 9:43 am

   Ce buna e asta. Buna, ma. Buna de tot.
   Ce e grav este ca societatea ne poate induce un sentiment de esec daca nu raspundem tiparului fericirii. Un sentiment de esec in fericire, ce chestie.

 • Reply
  Malina
  19 September, 2014 at 11:00 pm

  E adevarat ca societatea ne baga pe gat un tipar pe care noi, ca oile, trebuie sa-l urmam pentru a fi fericiti. De la asta si pana la a spune ca fericirea e o aberatie e cale lunga. Ne pasa prea mult de ce vor cei din jurul nostru si de cum suntem vazuti si intelesi. Pana si tie Iti pasa cu toate ca scopul tau e “sa te doara la basca”. Insa, cand incetam sa mai asteptam reactii si tot ce facem e pentru noi insine, fericirea incepe sa vina din lucruri mici. Nu e vorba de a bifa familia, casa, copiii, jobul perfect etc totul tine in totalitate de ce cacat vrei tu sa faci in viata asta si nu neaparat pe termen lung (pt nu stiu ce motiv, multi tind sa creada ca fericirea e adusa doar de proiecte mari si evenimente pline de amintiri), fie ca vrei sa bei o vodka 5 minute dupa ce te-ai trezit, ca vrei sa plangi apoi ca te simti vinovata sau ca ai decis sa-ti faci piercing dupa o discutie aprinsa cu niste prieteni despre cat de naspa sunt piercingurile. Fericirea asta nu i 24/7 ca nu are cum sa fie (nici macar cu sfanta iarba), da-i tare faina cand vine. Am asa o presimtire presimtitoare ca tare fericita ai fi cu vodka ceea de care badguiesc mai sus. Hai pup!
  P.S. Mie-mi pari o trista fericita, dar te scuzi tu cam mult fara sa ti dai seama.

  • Reply
   Evergreen
   20 September, 2014 at 8:46 am

   P.S. Ori poate mint foarte bine :)

 • Reply
  Teo
  19 September, 2014 at 10:55 pm

  Si eu cred ca fericirea este o prostie, sau cel putin sa o cauti toata viata fara sa o definesti clar. Lumea asta, oricat de naspa si inutila ti se pare tie, are foarte multe de oferit pentru ca intotdeauna va fi mai mult decat ce esti tu.
  1. Eu nu cred ca e ok sa te lasi batut, sa nu lupti ca sa iti indeplinesti un vis din copilarie sau de acum, sa faci un rost din ceea ce ai tu, sa-ti dai un sens vietii
  2. Cat de fericit esti depinde de tine, de posibilitatea ta de a gasi energie si dopamina ca sa mergi sa faci ce e mai frumos in acest moment (fie acest lucru sex cu necunoscuti, regia unui film, un joc pe playstation, ce vrei tu)

  • Reply
   Evergreen
   20 September, 2014 at 8:47 am

   Dar de unde stim noi ca sensul vietii noastre nu sta in nonsensul ei?

 • Reply
  blogulcuversuri
  19 September, 2014 at 10:18 pm

  Excelenta devarsare de ganduri asternuta…
  Ti ai poleit cuvintele cu realitate…
  Traiesc tu.

  • Reply
   Evergreen
   20 September, 2014 at 8:47 am

   Imi pare rau. Nu e un lucru bun.

 • Reply
  windwhisperer
  19 September, 2014 at 4:02 pm

  huh , tristetea pamantului , drumul nu exista, el se face mergand ….
  You don’t have anything to offer to anyone else,?!??? sosssad :( to be not worth it ….

  • Reply
   Evergreen
   20 September, 2014 at 8:48 am

   Poate ca aici sta fericirea. Sa stii ca nu meriti sa dai sau sa primesti si sa nu te afecteze asta

 • Reply
  Marin
  18 September, 2014 at 7:32 pm

  Salut!
  Dupa ce am citit prima parte a textului, am vrut sa scriu ceva anume. Apoi am citit partea cu dansez de zici ca am scapat din inchisoare. Cu permisiunea ta, am sa o retin si o voi folosi. Mi se aplica, fara doar si poate :D
  Eu, uneori, ma opresc din toate cate fac (nu fac prea multe, oricum) si ma uit la oameni. La agitatia lor. Eu cred ca multumirea si bucuria pe care le simtim din cand in cand sunt confundate prea des cu fericirea :) Nu are nicio relevanta ce e una si ce e alta, ce cred si ce vor altii. Conteaza ce simtim noi. Conteaza sa fim, asa cum scrii la final. De acord, intrebarea cu fericirea a fost…nefericita :)
  Noapte linistita!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.