Confesiuni

Engage – 12 zone cerebrale

Nu am spus-o eu, ci altii mai dastepti. Na, poftiti la ei!

 

Alchimia iubirii şi a sentimentelor intrigă oamenii de ştiinţă mai mult decât poeţii. De la Universitatea din Syracuse a venit o cercetare foarte recentă care dă un verdict definitiv pentru ”coup de foudre”: pentru a te îndrăgosti e nevoie de o cincime de secundă.

În acea străfulgerare se activează 12 zone cerebrale care lucrează în echipă pentru a elibera substanţe euforizante, dopamina, oxitocina, adrenalina, cu efecte similare celor ale cocainei. Totul pentru a produce acea stare de beatitudine care înseamnă întuneric în jurul tău şi numai o persoană luminată, palpitaţii şi incapacitate de a verbaliza.

… inima nu a avut niciodată vreo legătură cu îndrăgostirea, totul plecând de la creier. El precizează mai ales că este greşit să spui că un ”coup de foudre” este acelaşi lucru cu a te îndrăgosti. Din primul poate rezulta iubirea, dar şi nu, totul se poate termina acolo deoarece îndrăgostirea este un proces, o revoluţie realizată în doi în care se pun în mişcare o infinitate de lucruri, îţi răstoarnă viaţa”.
Sursa

… creierul trimite semnale glandei suprarenale, care secreta hormoni ca adrenalina, epinefrina si noradrenalina. Acestia ajung in sange si cauzeaza batai puternice si rapide ale inimii.

… senzatia de tremur a genunchilor este cauzata de noradrenalina, un hormon de stres care determina atentia.

… oamenii care spun ca sunt “indragostiti nebuneste” secreta dopamina, o substanta apropiata de noradrenalina. Dopamina este cea care iti concentreaza atentia, pofta, euforia, energia si motivatia, in acest caz motivatia fiind castigarea celui mai mare premiu din viata.

O alta substanta implicata este serotonina. Studiile au indicat ca o scadere a nivelului serotoninei este asociata cu gandirea obsesiva. Cortizonul are si el o legatura cu dragostea. Intr-un experiment, subiectilor li s-a aratat o fotografie cu persoana de care sunt indragostiti si li s-a spus sa rememoreze momentele petrecute impreuna sau pe care isi imagineaza ca le vor petrece. Rezultatele au aratat ca cei care la inceputul experimentului s-au declarat indragostiti au avut nivelul cortizonului ridicat aproape 30 de minute dupa ce li s-a spus sa se gandeasca la (viitorul) partener.

Exista trei componente ale iubirii: apetitul sexual, dragostea si atasamentul

Apetitul sexual te face sa cauti mai multi parteneri, dragostea te concentreaza asupra unei singure persoane, iar atasamentul iti permite sa iti tolerezi partenerul. Aceste trei componente sunt deseori conectate, insa ele pot opera si separat. Poti incepe cu una singura si treptat poti trece si la celelalte.

Spre exemplu, cand ai o aventura de o noapte, oxitocina si vasopresina eliberate in timpul orgasmului, te fac sa te simti profund atasat de cineva. Poti sa te simti indragostit dupa o singura noapte din cauza celor doi hormoni.

… dragostea nu moare. s- a gasit aceeasi activitate cerebrala la oamenii casatoriti de 20 de ani ca la cei proaspat indragostiti.

Sursa

 

HugsLOVEPeace
>.<

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  1 anişor de blog şi ceva impresii « Eva
  10 November, 2010 at 8:58 pm

  […] Evergreena – o tipă absolut specială. A fost printre primele citite când m-am apucat eu de blogging, dacă-i pot spune aşa. Încă nu era mutată pe wordpress, parcă, ştiu că mă-ndrăgostisem de avatarul ăla portocaliu, la malul mării, şi-i vedeam doar spatele! Scrie atât de frumos, încat parcă fiecare cuvând îţi ajunge direct în suflet. Iubeşte frumos, simte frumos, ştie cum să atragă oamenii şi să-i ţină aproape! Bravo ei! […]

 • Reply
  Elza
  10 November, 2010 at 6:57 pm

  doamne ce buna e teoria… :)

  dintotdeauna am spus ca nu ma pot indragosti decat cu creierul

 • Reply
  INTJ
  10 November, 2010 at 5:03 pm

  lol … eu tot astept sa apara-n magazine coctailu’ ala fatal, da’ se pare ca n-are nime’ de gand sa-l produca … ceea ce, “pa criza asta” si revenind la “teoria chimicalelor”, ma face sa am mari dubii referitoare la validitatea teoriei (faptul ca eu vad si altii imi confirma ca afara ploua e doar o constatare a unei realitati, nu e si raspunsul intrebarii “de ce ploua?”).

 • Reply
  Engage – 12 zone cerebrale - Ziarul toateBlogurile.ro
  10 November, 2010 at 3:06 pm

  […] Engage – 12 zone cerebrale Wed Nov 10, 2010 16:48 pm Nu am spus-o eu, ci altii mai dastepti. Na, poftiti la ei!   Alchimia iubirii şi a sentimentelor intrigă oamenii de ştiinţă mai mult decât poeţii. De la Universitatea din Syracuse a venit o cercetare foarte recentă care dă un verdict definitiv pentru ”coup de foudre”: pentru a te îndrăgosti e nevoie de o cincime […] […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.